• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Без довгострокової економічної стратегії Україна матиме стагнацію замість зростання: всього 3,9% до 2021 року

    Опубликовано: 2018-12-13 11:05:31

    Експерти Мінекономрозвитку підтвердили попередні прогнози ділової спільноти: за нинішніх умов зростання ВВП в 2019 році залишиться на рівні 3%, а до 2021 року збільшиться ще на 0,9 пункти. Це є приріст на межі похибки, по суті – стагнація, цього вкрай мало для економіки, яка через російську агресію,  невдачу  внутрішніх економічних реформ, вкрай неефективне державне управління економічними процесами тільки в 2014-2015 роках втратила 16% реального ВВП та 22% промислового виробництва. Відтак, з таким повільним економічним відновленням, Україна і далі консервуватиме себе як найбіднішу державу Європи (дані МВФ), а темпи трудової міграції лише посилюватимуться. УСПП та його партнери вже давно наполягають  на впровадженні комплексної економічної стратегії, відповідних конкретних державних програм: доступного кредитування бізнесу, що зробить можливим  модернізацію промислових виробництв, їх інноваційного  переозброєння, реальної дерегуляції, значного покращення  інвестиційного клімату, захисту прав власника.   Уряду та парламенту презентована напрацьована Антикризової радою громадських організацій, УСПП  Платформа економічного патріотизму, яка, в разі її реалізації, дасть 6-8% росту ВВП в найближчі два-п’ять років. Про це заявляють в УСПП.
    Тут погоджуються із висновками експертів Мінекономрозвитку, які відзначили головні ризики для української економіки: збереження низької кредитної активності комерційних банків, значне підвищення тарифів на газ для населення, загострення ситуації з трудовою діяльністю (фактор посилення трудової міграції та біженців) і зростання  девальваційних тенденцій на валютному ринку.
    «Найближчими роками маємо пікові виплати за  зовнішніми  запозиченнями, на  погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу  у 2019 році необхідно спрямувати 357 млрд. грн.  Як відзначає МЗС,  щорічно близько мільйона наших співвітчизників покидають країну в пошуках кращого життя.  Грошові перекази трудових мігрантів, за даними НБУ,  склали 9,2 млрд. доларів США, а прямі іноземні інвестиції – близько 2 млрд. Це не той інвестиційний показник, яким можна пишатися. Тому прийдешній  виборний рік, дуже непростий і відповідальний, вимагає від влади і бізнесу величезної концентрації волі і мужності –  щоб подолати ці ризики, не втратити керованість державою, не ослабити соціально-економічну ситуацію», – наголошує президент УСПП Анатолій Кінах.
     До «Платформи економічного патріотизму», що була доповнена пропозиціями десятків бізнес-асоціацій та окремих компаній у листопаді 2018 року, нині додалася  стратегія «Нова індустріалізація – реальний шанс для України», яка робить наголос саме на розвитку промисловості нового покоління в усіх її складових. Тут  чітко виокремлені  перспективні галузі, можливості для їх відновлення чи розвитку, розрахунки їх ефективності на середньостроковий період. Саме це, на думку промисловців і підприємців, дозволить в середньотерміновому відрізку часу відродити і поставити на сталі рейки українську економіку, домогтися  сталого росту ВВП. 
    Серед іншого, йдеться про запуск Екпортно-кредитного агентства, страхування експортерів, активну діяльність торгівельних місій при посольствах; прийняття закону про індустріальні парки; організацію доступу бізнесу до кредитних ресурсів; модернізацію промисловості.
    «Сприятливий інвестиційний і діловий клімат, різноманітні стимули для модернізації,  механізми локалізації виробництва та імпортозаміщення,  доступність фінансових ресурсів,  політика  підтримки експортерів – все це підвищуватиме продуктивність економіки. Відтак, буде і зростання рівня життя, і можливість розрахунку із державними боргами без того, щоб продовжувати  невигідні, навіть небезпечні  в довгостроковій перспективі фінансові запозичення», –  підсумував Анатолій Кінах.
    Щоб спільно з Кабміном, іншими соціальними партнерами обговорити ці пропозиції та економічні плани на 2019 рік, УСПП та його партнери ініціюють проведення в найближчий період   Всеукраїнського форуму бізнесу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.