• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нова ініціатива ЄС вартістю 1 млн. € для безпечного й сучасного поводження з радіоактивними відходами в Україні

    Опубликовано: 2018-11-21 15:24:31

    Проект вартістю 950000 € «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання і захоронення проблемних радіоактивних відходів, які зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах» - це одна з трьох нових ініціатив, запущених ЄС цієї осені в рамках фінансованого ЄС Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки. Інші дві – «Розробка плану геологічного захоронення РАВ в Україні і графіку його реалізації» та «Комплексна оцінка безпеки майданчиків з поводження з РАВ, які експлуатує ДК УкрДО Радон, і проектування заходів з реабілітації проблемних сховищ».

    Головною метою цього 3-річного проекту є передання українським партнерам досвіду і можливостей для ефективного впровадження сучасних технологій і проектування відповідних установок для безпечної та економічно ефективної обробки та подальшого захоронення радіоактивних відходів, які зараз накопичуються та зберігаються на Запорізькій, Рівненській, Южно-Українській, Хмельницькій та Чорнобильській атомних електростанціях.

    У стартовій нараді, що відбулася в Києві 21 листопада 2018 р., взяли участь представники Європейського Союзу, Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання), Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» (НАЕК «Енергоатом»), українських АЕС, Центрального підприємства з поводження з радіоактивними відходами (ЦППРВ) та інших зацікавлених сторін.

    «Це вже третій проект, розпочатий Європейським Союзом восени 2018 р. і спрямований на вдосконалення різних аспектів поводження з радіоактивними відходами в Україні. Ці проекти є елементами систематичної підтримки, яку ЄС надає виконанню української Загальнодержавної програми поводження з радіоактивними відходами; її остаточна мета – забезпечення безпеки та радіологічного захисту населення України та навколишнього середовища», - зазначив під час наради Ульф Розенґард, керівник проекту ЄС.

    «Атомні електростанції України накопичують радіоактивні відходи протягом десятиліть своєї експлуатації. Сьогодні на АЕС створюються комплекси з переробки твердих радіоактивних відходів, які дозволять отримати продукт переробки, придатний для захоронення. Але під час експлуатації АЕС утворюються і рідкі радіоактивні відходи, які піддаються лише попередній переробці. Ці відходи зберігаються у сховищах на АЕС, і актуальним завданням є вибір ефективної та економічно обґрунтованої технології їх обробки для передання для захоронення в спеціалізовані підприємства ДАЗВ. Успішна реалізація цього проекту стане наступним кроком у процесі безпечного й економічного управління та утилізації відходів АЕС», - сказала Людмила Близнюкова, директор департаменту НАЕК «Енергоатом».

    Бенефіціарами проекту є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, представлене НАЕК «Енергоатом», та ДАЗВ України. Кінцевими користувачами є Запорізька, Рівненська, Южно-Українська, Хмельницька та Чорнобильська АЕС, а також ЦППРВ.

    Контракт на проект був присуджений консорціуму на чолі з PLEJADES GmbH – Independent Experts (Німеччина): NUKEM Technologies Engineering Services GmbH (Німеччина), Brenk Systemplanung GmbH (Німеччина) та призначений субпідрядник ТОВ «Бюро аналітичних досліджень безпеки АЕС» (Україна).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.