• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звіт ЄС: Україна досягла важливого прогресу у реформах, але слід зробити більше – особливо, у судовій сфері та боротьбі проти корупції

    Опубликовано: 2018-11-09 15:21:14

    Протягом минулого року Україна досягла прогресу у низці важливих сфер. Однак слід посилити виконання низки тих реформ, які ще не були здійснені, аби українці могли повністю скористатися вигодами Угоди про асоціацію між ЄС та Україною та її глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ГВЗВТ).

    Сьогодні ЄС опублікував Звіт про виконання Угоди про асоціацію. Документ здійснює моніторинг виконання зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною протягом минулого року – від листопада 2017 року. Також його буде взято до розгляду під час щорічної зустрічі Ради асоціації між ЄС та Україною, яка відбудеться у Брюсселі 17 грудня. Цей документ підготували Європейська служба зовнішньої дії та Європейська Комісія. Його сьогодні вранці в Києві передав Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману Європейський Комісар з Європейської політики сусідства та перемовин про розширення Йоганнес Ган.

    «Українська влада здійснює важкі, але результативні реформи за вкрай тяжких обставин. Результати цих реформ приносять чіткі вигоди українському народові: у 2017 році загальна торгівля між ЄС та Україною зросла на 24%, відкриваючи нові ринки для українського бізнесу. Також понад півмільйона українських громадян здійснили подорожі до ЄС, скориставшись безвізовим режимом. У рамках програми Erasmus+ відбулося понад 7200 академічних обмінів, – підкреслила Висока представниця ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні. – Європейський Союз і надалі супроводжуватиме та допомагатиме українській владі впроваджувати реформи, яких вимагає український народ. Також ЄС продовжить повністю підтримувати незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України».

    Своєю чергою, Єврокомісар з Європейської політики сусідства та перемовин про розширення Йоганнес Ган зазначив таке: «Протягом минулого року Україна просунулася у напрямі виконання низки важливих і складних реформ. Йдеться, зокрема, про охорону здоров’я, пенсії, децентралізацію, державне управління і державні закупівлі, а також довкілля. Всі вони є вкрай важливими для впровадження Угоди про асоціацію та для більш заможної та стабільної України. Дуже важливо зараз, у передвиборчий період, підтримувати енергію реформ в Україні та зробити ці зміни незворотними. Не може бути відкочування у таких питаннях, як антикорупційні зусилля. Продовження реформ в економічному секторі та у сфері юстиції здатні надіслати міцний сигнал не лише громадянам, але й внутрішнім та міжнародним інвесторам, а також сприяти створенню робочих місць в Україні».

    Водночас у документі відзначено уповільнення реформ у судовій сфері та антикорупційних заходах; звіт наголошує на потребі посилити темп виконання цих реформ. Попри продовження оновлення судової сфери, було винесено вкрай небагато вироків у справах про корупцію на найвищому рівні. У зв’язку із цим створення Вищого антикорупційного суду залишається тестом на успішність реформи. Відбір міжнародних експертів (які допомагатимуть Україні у відборі суддів Вищого антикорупційного суду), що відбувся раніше цього тижня, є позитивним кроком. Громадянське суспільство відіграє вагому роль у боротьбі проти корупції; воно має бути здатне виконувати свою сміливу роботу, маючи гарантії безпеки та без перешкод. Потрібно у належний спосіб розслідувати напади на активістів громадянського суспільства та покарати винних. Задля цього потрібні належні дії з боку правоохоронних органів.  У червні 2018 року було ухвалено важливий закон, що стосується реформи безпекової сфери; наразі він очікує на своє виконання.

    В інших сферах, як зазначено у звіті, було досягнуто більш позитивного прогресу. До прикладу, у результаті послідовних економічних реформ багато великих підприємств, що перебувають у державній власності, продовжили збільшувати прибуток під керівництвом незалежних наглядових рад. Сотні менших підприємств було успішного приватизовано.

    Що стосується енергетичного сектору, то Україна продовжила впроваджувати законодавство з енергоефективності. За вагомої фінансової підтримки з боку Євросоюзу було створено Фонд енергоефективності. Водночас у звіті йдеться про незначний прогрес у створенні незалежних операторів у сфері газу та електроенергії. У ньому також наголошується на потребі активізувати законодавче наближення у транспортному секторі.

    Прогрес було досягнуто у сферах санітарних і фітосанітарних питань, корпоративного законодавства, державних закупівель і захисту довкілля. ГВЗВТ відіграла вкрай вагому роль у збільшенні торгівлі між ЄС та Україною. Це засвідчує важливість подальшої роботи з наближення законодавства і стандартів.

    Європейський Союз і надалі повністю підтримує незалежність, територіальну цілісність та суверенітет України. Він продовжує засуджувати незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, побудову Керченського мосту без згоди України та подальшу мілітаризацію півострова та Азовського моря. Європейський Союз і надалі підтримує дипломатичні зусилля з пошуку довготривалого мирного шляху вирішення конфлікту на сході України за допомогою повного впровадження Мінських угод. ЄС очікує на негайне звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України у Росії та на Кримському півострові.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.