• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Безсмертний: Президент має повноваження скасувати подорожчання газу

    Опубликовано: 2018-10-23 14:41:04

    Якщо Президенту не подобається рішення уряду про підняття тарифів на газ, він має повноваження скасувати будь-яке рішення Кабінету Міністрів. Про це під час ефіру на телеканалі «112» заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

    «Уряду треба було йти на технічний дефолт, впродовж року проводити консультації з кредиторами про те, що Україна планує йти на реформування економічних відносин, на запровадження конкурентного середовища і т.д. Чому уряд вибрав такий крок, який в першу чергу шкодить йому і Президенту? Ще більше чарують слова Президента про те, що уряду треба передбачити більше грошей на субсидії. Якщо ти як Президент бачиш це як шкідливий крок, у тебе є конституційні повноваження зупинити це рішення. Тим більше, що з точки зору уже прийнятого в першому читанні бюджету воно абсолютно незаконне. Тому що в цьому році вже є дефіцит бюджету щодо непокритих субсидій. А що ж  буде наступного року?», - сказав він.

    При цьому Безсмертний зауважив, що вочевидь за відсутності міністра фінансів, міністра економіки, просто нікому було «на політичному рівні прийняти відповідні кроки і вчинити певні дії». «Це вперше така ситуація, коли ухвалюється бюджет у першому читанні, і при цьому там не врахована тарифна політика. Раніше до моменту, поки не були відомі тарифи, навіть не подавали проект бюджету. То за кого уряд має народних депутатів?», - обурився політик.

    Водночас під час дискусії один із провладних депутатів сказав, що це не останнє підняття цін на газ і до кінця року нас очікує підвищення десь на 50%. Безсмертний з цього приводу зауважив: «Тобто ви прийняли бюджет у першому читанні, потім підняли тарифи на 23,5%, а тепер заявляєте, що ще піднімете на 25% і це не межа? Ви взагалі можете співвіднести макропоказники бюджету? І це подається як вимоги МВФ? Та якби хтось у Міжнародному валютному фонді дізнався, які тут таланти живуть, вас на поріг би не пустили». 

    Політик переконаний, що причина таких процесів у слабкості державних інститутів та кризі державного управління. Зокрема, Антимонопольний комітет може «за лічені хвилини зруйнувати діючі монополії», але не робить цього. А Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг має проводити дискусію між продавцем та покупцем, а не «нишком визначати тарифи».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.