• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чорнобильська катастрофа

    Опубликовано: 2018-10-09 17:28:16

    З метою ознайомлення учнів із подіями 26 квітня 1986 року та їх впливу на екологічну ситуацію в Україні, а також вихованні дбайливого та відповідального ставлення людини до природних ресурсів, освітній портал «Всеосвіта» пропонує підбірку матеріалів щодо Чорнобильської катастрофи. Сюди увійшли тематична відеопрезентація, кліп на пісню гурту «Гайдамаки» та інші матеріали.

    Хід заходу

    1 годині 23 хвилина 26 квітня 1986 року назавжди змінили життя України та українців. Цієї миті на 4 енергоблоці Чорнобильської АЕС пролунав вибух. То було планова зупинка із випробуванням турбореактора на максимально допустиме навантаження.

    Найбільший удар взяло на себе недавно збудоване місто Прип’ять, а усвідомлення наслідків катастрофи було попереду. За 5 хвилин після вибуху, що спричинив масштабну пожежу, на місце прибули перші загони рятувальників та пожежників. До ранку вони локалізували та загасили полум’я, знаходячись у безпосередньому контакті з матеріалами, що випромінювали неймовірно шкідливу дозу радіації.

    Джерело за посиланням

    Верхній шар ґрунту люди знімали лопатами, вручну розбирали навали арматури та графіту в самому епіцентрі вибуху - на даху машинної зали.

    Інший подвиг ліквідаторів полягав у попередженні ще одній катастрофі: водневого вибуху внаслідок закидання 4 реактора АЕС мішками з піском. Для цього загони рятувальників зробили підкоп під активну зону та відкачали воду через пробитий у стіні басейна отвір. Але повністю радіаційні викиди вдалось припинити лише у листопаді 1986 року, накривши енергоблок спеціальним саркофагом.

    Наслідки екологічної катастрофи, яка сталася в Україні, мали відгуки й для сусідніх країн. Тому у 1998 році 26 західних країн-донорів та ЄС надали кошти для будівництва над зруйнованим реактором додаткового укриття. А у 2000 році було припинено виробничу експлуатацію всієї атомної станції. Однак, відлуння Чорнобиля вже почув увесь світ.

    З 600 осіб працівників ЧАЕС 134 людини отримали надзвичайну дозу опромінення, а 28 з них загинули внаслідок променевої хвороби у перші місяці після вибуху. Загалом у ліквідації наслідків катастрофи участь брали 600 тисяч ліквідаторів, для яких опромінення теж не минуло без сліду.

    Понад 30 років Чорнобильська трагедія залишається незагоєною раною для України та нагадуванням про звитяги звичайних людей.

    Більшість наших земляків-ліквідаторів досі переживають ту трагедію. Серед них мешканець м. Ладан Микола Мокренець. Він часто подумки повертається до подій того часу, коли його, спеціаліста з налагодження пожежної техніки заводу «Пожмашина», було відправлено в саме пекло. Там у травні 1986 загинули 4 його друзів.

    Сьогодні кожен третій учасник ліквідації, які населяють територію колишнього СРСР, має інвалідність. Людська та екологічна трагедія в Україні 26 квітня 1986 року стала Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.