• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Недостатній рівень держуправління загострює системну кризу

    Опубликовано: 2018-10-05 10:50:09

    Об’єднана енергосистема України нагально потребує модернізації, інноваційних рішень, сучасного фахового і прозорого управління. Затверджений же урядом новий склад Наглядової ради оператора Об'єднаної енергосистеми країни – компанії «Укренерго» – викликає сумніви в досягненні такої мети. Зроблена ставка на чиновників середньої ланки, невідомих в країні  іноземних фахівців, хоча мова йде про одну з  найважливіших з точки зору національної безпеки сфер. Ділові кола наполягають на потребі призначення фахових українських спеціалістів,  що мають досвід, напрацювання, глибокі знання  та пропозиції щодо модернізації вітчизняного  енергосектору. На цьому наголошують в УСПП.
    «Кілька чиновників середньої руки, чергові «варяги»  – це неефективний менеджмент. При всій повазі до закордонних фахівців,  які, без сумніву,  мають досвід, вони не знайомі із українськими реаліями. Така практика  із запрошеннями  у нас вже була,  і вона виявилася невдалою.   Потрібні власне українські фахівці, котрих є чимало, у тому числі – спеціалістів із іменем та напрацюваннями. З ними навіть не радяться при ухваленні тих чи інших рішень в енергосекторі, таких важливих кадрових призначень.  Це неприпустимо», – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.
    Він нагадав, що вітчизняна енергетична галузь має чимало невирішених проблем. Серед них – низька конкурентоспроможність, зношеність основних фондів, нагальна потреба адаптації до європейських стандартів тощо. Окрім того, приймати державницькі рішення в цій сфері – означає протистояти спробам корупційного чи політичного впливу, добре розбиратися в ситуації, в якій перебуває галузь, потребах і можливостях виробників та ін.
    «Тому потрібні досвідчені фахівці, що знають свою справу. На жаль, таких призначень не відбувається, як і консультацій з громадськими експертними організаціями, що могли б порекомендувати чи делегувати потрібних спеціалістів», – підкреслив А.Кінах.
    На його думку, ситуацію  ускладнює хибна  політика «виконуючих обов’язки» в низці ключових державних інституцій. Міністерства аграрної політики, охорони здоров’я,  фінансів, Фонд держмайна, Державна фіскальна служба, Держгеокадастр,  Державне агентство автомобільних доріг, Державне агентство інфраструктурних проектів, ПАТ «Укрзалізниця» – перелік організацій без реальних керівників можливо продовжувати і далі.
    В УСПП переконані, що присутність «в.о.» або призначення  людей, які не є компетентними саме в цій сфері, є причиною зниження якості державного управління,  низької персональної відповідальності, корупції, неможливості перейти від політики латання дірок до сталого розвитку. Світ навколо стрімко рухається вперед, а Україна через низький рівень державного менеджменту втрачає можливості, коли вже прийняті рішення не реалізуються, а в ключових сферах соціально-економічного життя немає жодних планів чи стратегій.
    «За кордоном нас розглядають як державу виконуючих обов’язків. Як може працювати система, в якій роками немає фахівців? Тому ми повинні піднімати дане питання, адже воно стосується перспектив розвитку держави та її економіки, чи буде рости ВВП, покращуватись діловий та інвестиційний клімат. Енергетична сфера дуже важлива –  питання її менеджменту чи модернізації, інші рішення необхідно приймати в тісному діалозі влади і бізнесу, громадських організацій та вітчизняних експертів», – підсумував президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.