• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законопроекти щодо розвитку ринків капіталу, які потребують першочергового прийняття Верховною Радою

    Опубликовано: 2018-09-05 14:58:46

    На розгляді Верховної Ради України перебувають законопроекти, необхідність найскорішого прийняття Верховною Радою України яких підтримуються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, а саме:

    - проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу» (реєстраційний номер 6303-д від 04.07.2018), внесений на розгляд Верховної Ради України народним депутатом України Довбенком М. В.;

    - проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» (реєстраційний номер 9035 від 03.09.2018), внесений на розгляд Верховної Ради України народним депутатом України Демчаком Р.Є.

    - проект Закону України «Про рейтингування» (реєстраційний номер 8007 від 06.02.2018), внесений на розгляд Верховної Ради України Різаненком П.О., Довбенком М.В., Рибалкою С.В., Поляковим М.А. та  Лавриком О.В.

    Законопроект №6303-д пропонує зміни законодавчого поля, які дозволять покращити дисциплінованість учасників фондового ринку України; розбудувати систему ефективної протидії зловживанням на ринку цінних паперів; збільшити інвестиції в економіку України через підвищення довіри до ефективності державного регулювання фондового ринку.

    Зокрема, законопроект пропонує такі новації:

    закріплення у законодавстві гарантій незалежності НКЦПФР, зокрема фінансової;

    вдосконалення законодавчих норм щодо можливостей міжнародного співробітництва НКЦПФР;

    створення передумов для приєднання України до Багатостороннього Меморандуму про взаєморозуміння Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO MMoU);

    імплементацію норм Регламенту ЄС № 596/2014 від 16 квітня 2014 року про зловживання на ринку, які стосуються міжнародної співпраці регуляторів, обміну інформацією між ними, проведення  перевірок  на запит іншого регулятора, а також збереження професійної таємниці;

    удосконалення системи нагляду та контролю за діяльністю на фондовому ринку з урахуванням найкращого світового досвіду з метою розбудови ефективної системи запобігання зловживанням.

    Законопроект №9035 направлений на комплексне врегулювання питань:

    - функціонування ринків похідних цінних паперів та деривативів;

    - функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розбудови їх інфраструктури;

    - забезпечення захисту прав власників облігацій, зокрема, шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій та колективного представника власників корпоративних облігацій відповідно до найкращих світових практик.

     Для реалізації цього завдання законопроектом передбачено викладення в новій редакції Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»  та внесення змін до цілого ряду законодавчих актів.

    Законопроектом №8007 передбачено ухвалення нового спеціального Закону, яким буде регулюватись діяльність рейтингових агентств в Україні, присвоєння та використання рейтингів, взагалі вся система фінансово-економічного рейтингування. Даний проект Закону заміняє окремі норми різних законів та підзаконних нормативних актів щодо цього кола питань. Окрім самого Закону, законопроектом пропонуються внести відповідні зміни до законів України «Про страхування», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та «Про інститути спільного інвестування».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.