• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Здорожчання грошей для бізнесу підриває його конкурентоспроможність

    Опубликовано: 2018-07-18 16:04:41

    Попри те, що бізнес в Україні відчуває кредитний голод, ставка Нацбанку не тільки не зменшується, але й зростає. Після збереження її на рівні 17% в квітні та травні, НБУ днями підняв останню ще на 0,5 пункту. Приводом стала стурбованість регулятора щодо перспективи росту інфляції. Таке рішення, вважають в УСПП, суперечить   потребам реального сектору економіки, для якого доступ до кредитів і так дорогий, а ось на інфляцію таке незначне підвищення навряд чи вплине. Тим паче, що фактори, які впливають на збільшення інфляції, не вирішуються на державному рівні: активна трудова міграція, ризики отримання чергового траншу МВФ тощо. Про це заявили в УСПП.
    «На вимогу ділової спільноти та за рішенням Національного комітету з промислового розвитку Прем’єр-міністр пообіцяв  провести спеціальне засідання спільно із НБУ та виробниками  щодо можливості здешевлення кредитів для бізнесу. Таке було заплановане на липень 2017 року, проте і досі не відбулося. Більш того,   облікова ставка, яка свого часу знизилась  до 12,5%,  знову зростає. Це створює значні ризики для бізнесу, адже в комерційних структурах вона набагато вища, «ціна грошей» для модернізації, розширення справи, випуску продукції та ін. непомірна. І навіть якщо деякі українські підприємства витягнуть такі ставки, то навряд чи це зробить їх конкурентоспроможними. Експортерів – аж ніяк, адже у їх колег в Європі є можливість отримати кредитування в рамках всього 0,25-2%», – каже президент УСПП Анатолій Кінах.
    В УСПП не розуміють, чому держава  досі не приділяє уваги посиленню трудової міграції, розробленню стратегії економічного зростання та окремих галузевих програм для виробників. Не вводиться в дію і механізм ЕКА – Експортно-кредитного агентства, що мав би значно підсобити вітчизняним експортерам, відтак, валютні надходження в українську економіку лише збільшилися б.
    Ділові організації неодноразово піднімають ці питання на зустрічах із урядовцями та парламентарями і надають їм власні комплексні пропозиції. Також цілком можливо домовитись із міжнародними кредиторами, вважають в УСПП. За час «торгів» з МВФ треба було зосередитися на програмах економічного зростання, можливо було б потроху реформувати економіку країни, зробити її більш привабливою для інвестицій, при цьому максимально підтримуючи національного виробника та локалізацію виробництв. Адже, по факту, фонду не цікаво, як Україна повертатиме борги, а те, чи зменшує вона дефіцитність бюджету та чи закладає основи для росту економіки.
     «Це те, що має бути на порядку денному зараз. Тому, вважаємо, що ігнорування проблеми дорожнечі кредитів для бізнесу, промисловості, експортерів, а натомість чергове підвищення облікової ставки – погіршить становище реального сектору. Ми знову пропонуємо уряду та Нацбанку провести спільне засідання з цього питання, почути думку виробників та прийняти зважені рішення», – підсумував президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.