• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Рибалка: «Українська влада вперто відмовляється реалізовувати власну економічну політику через державні банки»

    Опубликовано: 2018-07-13 08:54:37

    На переконання народного депутата від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Сергія Рибалки, влада повинна значно підвищити ефективність управління державними банками. Про це політик написав у своєму блозі на Економічній правді, коментуючи нещодавно ухвалений закон про державні банки.

    «Облік та контроль. Прозорість і підзвітність. Ось рецепти ефективності державних інституцій та підприємств у розвинутих країнах. Ухвалений закон, на жаль, цього не містить. Натомість, запропонований мною законопроект якраз і передбачав визнання державної банківської групи та створення управляючої компанії. Єдиний цент управління дозволив би не лише посилити контроль, мінімізувати витрати, а й реалізовувати державну економічну політику. Не в ручному режимі, а за чітко визначеними держаними програмами», – заявив Сергій Рибалка.

    Він розповів, що альтернативний проект, який він розробив разом із групою провідних експертів, передбачав системно регулювати управління всіма державними банками та банками із державною часткою. В цьому документі пропонувалося до можливої приватизації залишати їх в державному управлінні, але без можливості прямого політичного впливу.

    «Ми не можемо погодитись із тим, що українська влада вперто відмовляється реалізовувати власну економічну політику через державні банки. Адже Україна потребує фінансування масштабних інфраструктурних проектів та національних програм. Ми маємо здешевлювати кредитування для малого та середнього бізнесу. За прикладом іноземних банків розвитку, зокрема, і ЄБРР», – висловив переконання Сергій Рибалка.

    За словами депутата, незважаючи на недосконалість прийнятого закону, він відкриє шлях до формування наглядових рад в державних «Ощадбанку» та «Укрексімбанку». Проте С. Рибалка вважає, що це не дає залізних гарантій ефективного управління.

    «Кабінет Міністрів повинен кардинально скорегувати власну стратегію щодо державних банків. Потрібно більш чітко сформувати всю систему політик, пов’язаних із підтримкою розвитку власних технологічних виробництв, інфраструктури, малого і середнього бізнесу, а також просування вітчизняного експорту. Тепер вплинути на ситуацію Уряд може лише тоді, коли поставить правильні і дуже жорсткі вимоги перед новосформованими наглядовими радами щодо стратегій окремих державних банків. Там має бути конкретика, зокрема і щодо щорічних показників ефективності їхньої роботи», – зауважив Сергій Рибалка.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.