• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Микола Кузьо: «Приватний сектор повинен активніше долучатися до розвитку зеленої економіки»

    Опубликовано: 2018-07-06 10:09:45

    Україна має ряд міжнародних зобов’язань  щодо декарбонізації національної економіки. Про це про сказав заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо під час відкриття у Львові  Німецько-Українського форуму з відновлювальної енергетики “Енергія для миру та демократії”.

    Він зазначив, що така модель розвитку автоматично передбачає збільшення частки відновлювальної енергетики в загальному обсязі виробництва електроенергії та дозволить  на загальнонаціональному рівні запровадити інноваційні технології.

    “Насправді це не тільки одне з наших міжнародних зобов’язань, але й крок до розвитку інноваційних технологій.  Адже успішне майбутнє України -  за інноваційними технологіями такими, як сонячні чи вітрові станції, котрі дозволять збільшити частку відновлювальних джерел енергії у загальному обсязі виробництва енергії. Приватний сектор має бути партнером держави у цих процесах», - пояснив Микола Кузьо.

    Він додав, що за останні роки у світі зафіксовано різке падіння вартості технологій із відновлювальної енергетики. Так, за розрахунками експертів, у 2017 році ціна 1 МВт виробленої із сонця енергії подешевшала на 25% порівняно з 2015 роком;

    «Обсяг інвестицій в альтернативні джерела енергії перевищив обсяги інвестиції у викопні джерела. Тільки за минулий рік загальна сума світових інвестицій у проекти «чистої» енергетики склала 333,5 млрд. доларів. Великі міжнародні інституції, такі як Світовий банк, ЄБРР  у найближчій перспективі зменшуватимуть або взагалі припинять кредитування проектів, які стосуються викопних джерел енергії.», - нагадав Микола Кузьо.

    Заступник Міністра екології з питань євроінтеграції також розповів, що зараз ЄС визначає нові амбітні цілі із декарбонізації економіки, та впроваджує відповідні фінансові інструменти для їх забезпечення.

    «Ці цілі пропонуються і країнам Європейського енергетичного співтовариства, членом якого є Україна. Сьогодні нашій країні потрібно нове мислення, щоб іти в ногу зі світом. Ми не просто маємо змінити одне джерело енергії на інше. Ми маємо думати про створення нової системи чи систем, справжнього децентралізованого та демонополізованого ринку, нового укладу розвитку», - наголосив Микола Кузьо, зазначивши, що у  розробленій Стратегії низьковуглецевого розвитку до 2050 року визначені основні сценарії та завдання для переходу України до низьковуглецевого розвитку, застосування інноваційних технологій і міжнародних фінансових ресурсів.

    “Якщо далі залишити все як є, продовжити звичний розвиток економіки та енергетики зокрема, то до 2050 року викиди СО2 зростуть більш ніж на 30% і становитимуть 70% від рівня 1990 року. Натомість розрахунки показують, що навіть при деяких існуючих інституційних параметрах досягти скорочення викидів СО2 до рівня 31-34% амбітно і реально”— підсумував Микола Кузьо.

    Нагадаємо, сьогодні стартувала конференція "Відновлювальна енергетика - енергія для миру та демократії", участь у якій беруть заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо, президент Energy Watch Group, екс-депутат Бундестагу, автор пакета законів з відновлюваної енергетики в Німеччині Ханс-Йозеф Фелл та голова Німецько-Українського форуму, президент Schaeffler у країнах Центральної та Східної Європи, Близького Сходу та Африки, професор Райнер Лінднер.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.