• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Податкову і валютну лібералізацію слід доповнити ефективною експортною та інвестиційною політикою

    Опубликовано: 2018-07-05 15:40:42

    Два роки підприємці та ділові організації України домагалися заміни дискредитованого в реальних умовах податку на прибуток податком на виведений капітал (ПнВК). Ця позиція неодноразово обговорювалась в УСПП за участі представників держорганів, громадських експертів, лобіювалась ними на урядово-парламентському рівні. Крига скресла: днями Президент П.Порошенко на зустрічі із бізнесом прилюдно підписав відповідний законопроект. Нагадаємо, напередодні був прийнятий і закон «Про валюту», що покликаний лібералізувати валютне регулювання.
    В УСПП та Антикризовій раді громадських організацій наголошують: ці нормативні акти повинні бути доповнені зваженою експортною та інвестиційною політикою. Також за лаштунками залишились «компенсаторні заходи» для бюджету, потрібні для реалізації ПнВК.
    «Які це будуть заходи, наскільки виважені та ефективні – від цього залежить і розвиток бізнесу, і економіки в цілому», – каже президент УСПП А.Кінах.
    Нагадаємо, такі компенсатори потрібні, адже, за розрахунками Мінфіну, бюджетні втрати від впровадження податку складуть 25 млрд. грн. в перший рік. Ідея податку на виведений капітал полягає в наступному: оподаткуванню підлягають лише кошти, які виводяться з бізнесу. Ставки розподіляються: 15% – на виплату дивідендів, 20% на прирівнювані платежі (роялті, фіндопомога, донарахування за ТЦУ тощо). Таким чином, значно знижується податкове навантаження на бізнес. Також це виводитиме підприємництво з тіні: компаніям стане вигідно показувати прибуток – це спростить залучення кредитів та інвестицій.
    Також в УСПП закликають не лишати закон «Про валюту» єдиною інновацією в цій сфері. Наразі є гостра потреба комплексних заходів в  експортній політиці та стимулюванні залучення  прямих іноземних інвестицій.
    «Більшість інвестицій минулих років були спрямовані на рекапіталізацію окремих банків  після так званого «банкопаду». Щоб стримати інфляцію, НБУ швидкими темпами підвищує облікову ставку (наразі 17%), паралельно зростають  ціни та комунальні тарифи. Тому потрібно вирішувати завдання комплексно: потрібне покращення та реалізація експортної стратегії, повноцінна діяльність ЕКА, стабільність «правил гри» на внутрішньому ринку та безумовне дотримання принципів верховенства права. До речі, саме останнє, а також вже нестача кадрів в Україні через значну трудову міграцію найбільше відлякують інвесторів», – каже президент УСПП. 
    Діловий союз напостоює на вирішенні і інших нагальних для підприємництва питань, висловлених бізнесом у тому числі і на зазначеній зустрічі із Президентом: тиск на бізнес з боку правоохоронних, контролюючих органів,  розвиток залізничної інфраструктури вантажних перевезень,  проблема повернення старого ПДВ, боротьба з контрабандою та ін.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.