• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держенергоефективності та Укргідроенерго започаткували співпрацю у «чистій» енергетиці

    Опубликовано: 2018-06-25 08:41:05

    22 червня у м. Вишгород, на території Київської ГЕС,  Держенергоефективності та Приватне акціонерне товариство «Укргідроенерго» підписали Меморандум про співробітництво у сфері відновлюваної енергетики.
     
    Розвиток відновлюваної енергетики є одним із пріоритетних напрямків дій Уряду, який дозволить зменшити споживання традиційних викопних видів палива та посилити енергетичну безпеку держави, а також сприятиме поліпшенню екологічної ситуації в країні.

    Меморандум підписали генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота та голова Держенергоефективності Сергій Савчук, за участі генерального директора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості Віталія Кушнірова.
     
    З метою здійснення спільних заходів з впровадження виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел та задля виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 902-р., серед основних напрямків співпраці Держенергоефективності та Укргідроенерго, за результатами підписання меморандуму, було визначено здійснення наступних дій:
    сприяти поліпшенню інвестиційного клімату для реалізації проектів відновлюваної енергетики;
    сприяти залученню зовнішніх та внутрішніх інвестицій у реалізацію проектів відновлюваної енергетики.

    «Урядова політика в сфері енергетики чітко визначає необхідність розвитку відновлювальної енергетики, заміщення генерації на основі викопних видів палива. З іншого боку наші урядові документи – це і енергетична стратегія, і програма розвитку гідроенергетики чітко визначають необхідність забезпечення стабільної роботи енергосистеми в умовах залучення якомога більшого обсягу саме зеленої енергії. І в цьому випадку гідроенергетика – є тією генерацією, яка може забезпечити як і економічну вигідну для населення та промисловості електроенергію, так і забезпечити саме стабільність роботи енергосистеми із технічної точки зору»,  - зауважив під час заходу Віталій Кушніров.
     
    Згідно з підписаним меморандумом сторони домовились про налагодження співробітництва та поєднання зусиль у стимулюванні виробництва енергії з відновлюваних джерел.
     
    «У світі відбуваються зміни у підходах до формування енергетичної політики держав: здійснюється перехід від застарілої моделі функціонування енергетичного сектору, в якому домінували великі виробники, викопне паливо, неефективні мережі, недосконала конкуренція на ринках природного газу, електроенергії, вугілля – до нової моделі, в якій створюється більш конкурентне середовище, вирівнюються можливості для розвитку та віддається перевага підвищенню енергоефективності й використанню енергії із відновлюваних та альтернативних джерел.  Враховуючи ці тренди,  18 липня 2017 року своїм розпорядженням №605-р Уряд України схвалив Енергетичну стратегію України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність», основною метою якої є забезпечення потреб суспільства та економіки в паливно-енергетичних ресурсах у технічно надійний, безпечний, економічно ефективний та екологічно прийнятний спосіб для гарантування поліпшення умов життєдіяльності суспільства. Велике значення приділяється підвищенню енергоефективності на етапі генерації електроенергії та у подальшому при передачі та розподілі, а також формуванню ефективного енергетичного балансу України, в якому прогнозується до 2035 року зростання частки відновлюваної енергетики до рівня не менше 25%, включаючи всі гідрогенеруючі потужності. Саме тому сьогодні між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та ПрАТ  «Укргідроенерго» підписується Меморандум про співробітництво в сфері використання відновлюваних джерел енергії», - відзначив Ігор Сирота.

    Голова Держенергоефективності Сергій Савчук наголосив:
    «Відновлювана енергетика – запорука зменшення енергозалежності країни. Впродовж останніх трьох років ми створили по-справжньому ефективне законодавство, яке приваблює все більше інвесторів. Зокрема, удосконалили та прив’язали до курсу євро «зелений» тариф на «чисту» електроенергію, що дозволяє нівелювати ризики інфляції. Також тепер є можливість укладати довгострокові договори на купівлю-продаж «зеленої» електроенергії, а не на 1 рік, як було раніше. У результаті за 3 роки залучено більше 1,1 млрд євро «зелених» інвестицій, з яких 550 млн євро – саме у генерацію «чистої» електроенергії. Переконаний, що співпраця з Укргідроенерго дозволить зробити ще більший внесок у розбудову гідроенергетики України, що є один з ключових секторів відновлюваної енергетики. Так, як відомо, станом на кінець 2016 р. частка «чистої» енергії у споживанні електроенергії країни склала 7,9%, з яких 6,7% - це саме електроенергія великих ГЕС. Наше партнерство сприятиме залученню інвестицій у нові об’єкти».
     
    Після підписання Меморандуму учасники зустрічі побували на екскурсії Київською ГЕС.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.