• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна повинна настояти на знятті вимоги МВФ щодо підвищення тарифів на газ

    Опубликовано: 2018-06-21 12:10:02

    МВФ не зацікавлений в тому, щоб Україна оголосила про своє банкрутство, а тому держава має виконувати усі можливості задля того, щоб програма співпраці з фондом  в будь-якому випадку була відновлена. Питання в іншому: чи витягне ця програма країну  із боргів. Кошти, виділені кредиторами, по суті, проходять транзитом через рахунки Національного банку та повертаються у Міжнародний фонд з відсотками. Україні ж до 2022 року необхідно буде повернути по всім своїм зовнішнім запозиченням 29 млрд. дол., що створює значні ризики для економіки, якщо вона не зростатиме значними темпами.  Тут МВФ своїми траншами підтримує  ситуацію з точки зору визнання стабільності та, хоч якої, але платоспроможності країни. Кошти з них, нагадаємо, не спрямовуються в реальний сектор економіки. На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі телеканалу «Перший діловий».
    «Це своєрідна гарантія стабільності України для решти міжнародних партнерів. Отож самі транші не повинні бути самоціллю – розвивати потрібно власне українську економіку. При цьому МВФ не зацікавлений в дефолті України, тому, сподіваюся,  програма співпраці діятиме в будь-якому випадку і надалі, і тут в нас є поле для знаходження балансу між національними політичними та економічними інтересами та тим, що пропонується фондом», – каже А.Кінах.
    Він зауважив, що в зазначеній програмі співпраці фактично відсутні прописані умови модернізації, підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки. Хоча ці фактори є першочерговими для того, щоб Україна вчасно та вповні розрахувалась із міжнародними донорами та стабілізувала своє фінансове становище.
    «У публічному просторі чомусь представлено, що безумовними вимогами МВФ були Антикорупційний суд та підвищення тарифів на газ для населення. Закон про антикорупційний суд – це була вимога не лише кредиторів, але й очікування від України з боку  ЄС, США тощо.  Проте навряд чи суд запрацює до кінця року. Щодо тарифів – то як їх можна підвищувати, коли, за даними ООН, в нас 60% людей живуть нижче межі бідності? Надто низька платоспроможність населення. І що найбільш цікаво – в спілкуванні з представниками фонду, вони кажуть, що українські переговорники навіть не ставили перед ними це питання в такому його форматі», – зазначив лідер ділової спільноти.
    При цьому він упевнений, що субсидіями, що обіцяє влада, питання не вирішиш. За даними УСПП, такий механізм ефективний, якщо в країні 5-10% населення отримує грошову допомогу від держави. В Україні ж цей показник перевалює за 56%. Мільярдні кошти із бюджету просто перетікають в обленерго, а від цього ніхто не виграє. А ці кошти могли б бути використані на адресну допомогу людям, модернізацію житлово-комунального фонду, інфраструктури,  надання комунальних послуг та інші нагальні речі. Бо та схема, що існує – абсолютно неефективна та корупційна.
    «З цього треба починати, якщо говорити про справді розвиток держави та економіки. Не можна також допускати, щоб ціни та тарифи зростали швидше, ніж реальні доходи громадян. Тому уряд за допомогою наших експертів повинен провести перемовини із фондом, щоб така вимога, як ріст тарифів на газ, була знята з порядку денного зараз», – резюмує Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.