• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Людмила Денісова звернулась до керівництва Нацполіції та міського голови Віталія Кличка щодо нападу на ромський табір у київському парку «Голосіївський»

    Опубликовано: 2018-06-08 14:44:36

    7 червня радикально налаштовані особи напали на ромський табір, розташований у київському парку "Голосіївський". За повідомленням поліції, група осіб однієї з громадських організацій із сокирами та молотами прибула на територію парку. Знімаючи все на відео, вони потрощили тимчасові споруди, перешкоджаючи працівникам парку та лісового господарства розчищати територію.
    З огляду на те, що у цій ситуації вбачаються явні ознаки дискримінації за національною ознакою та розпалення ворожнечі щодо ромської національної меншини, Уповноваженим Людмилою Денісовою було направлено звернення до керівництва ГУНП у м. Києві з проханням надати належну правову оцінку діям радикально налаштованих осіб щодо тимчасового поселення ромів у Голосіївському парку та вжити відповідних заходів реагування.
    Крім того, Омбудсмен звернулась до голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка з проханням надати вичерпну інформацію про заходи, які вживаються КМДА задля врегулювання проблемних питань ромських поселень у Києві. А також поінформувати Уповноваженого про заходи щодо забезпечення соціальних та житлових прав ромів, які мешкали у знищених поселеннях.
    Людмила Денісова занепокоєна тенденцією до збільшення кількості інцидентів на ґрунті нетерпимості до представників ромської національної меншини. Так, на контролі Уповноваженого продовжує перебувати провадження щодо спалення радикально налаштованими особами табору ромів на Лисій горі у Києві, у Львові та на Тернопільщині.
    На переконання Уповноваженого, такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема, більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення таких випадків у майбутньому.
    Тому Уповноважений також звернулась до голови Національної поліції України з проханням невідкладно вжити заходів з метою забезпечення ефективного, об’єктивного та неупередженого розслідування нападів на тимчасові поселення ромів у містах Києві, Львові та Тернополі, зокрема з урахуванням можливого мотиву расової нетерпимості.
    Окрім того, Людмила Денісова просить вжити невідкладних заходів з попередження погромів ромських поселень. Зокрема, провести профілактичну роботу з представниками радикально налаштованих організацій, які публікують в мережі Інтернет заклики до дискримінації, погрози фізичною розправою та знищення майна ромів.
    Також Омбудсмен наголошує, що у 2013 році держава офіційно задекларувала свої зобов’язання по відношенню до ромської національної спільноти. Було прийнято Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року та затверджено відповідний План заходів щодо її реалізації.
    Проте,  позитивних змін, що дозволили б ефективно вирішувати проблемні питання ромів та забезпечити їхню інтеграцію в суспільство, не спостерігається. Як на центральному, так і місцевому рівнях влади.
    Людмила Денісова вкотре закликає громадськість до толерантності, терпимості та недискримінації за будь-яким ознаками - національності, політичних, релігійних та інших переконань, мови, статі, етнічного та соціального походження.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.