• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вступне слово Голови делегації Комітету Європейського Парламенту із закордонних справ Лайми Андрікєне

    Опубликовано: 2018-04-06 14:11:59

    Зміст виголошеної промови може відрізнятися від написаного тексту.
     
    Ключові тези

    Наш посил чіткий: ми підтримуємо Україну у виконанні Угоди про асоціацію; ми хочемо бачити швидкий прогрес у здійсненні реформ, особливо, що стосується верховенства права та демократизації.

    Реформи таки відбуваються попри російську військову агресію на українській землі.

    Це – не заморожений конфлікт, і цей конфлікт не має стати таким, про який забули.

    Найважливіше те, що ефективна боротьба проти корупції є ключовою для процесу реформ. У зв’язку із цим створення Вищого антикорупційного суду у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії є найбільшим пріоритетом.

    Боротьба проти корупції не є ціллю. Боротьба проти корупції – це шлях, аби відкрити двері для іноземних інвесторів, які потребують надійного бізнесового середовища; це принесе нові економічні можливості для України, сприятиме підвищенню рівня торгівлі та створенню нових робочих місць. Це – можливість, якою має скористатися Україна.

    Ми вкрай стурбовані зобов’язанням для громадських активістів подавати електронні декларації статків.

    Проект Виборчого кодексу, який було схвалено парламентом у першому читанні минулої осені, – хороший шлях уперед. 

    Ми сподіваємося, наші співрозмовники обдумають наші перестороги задля вимощування камінних сходинок у напрямі розбудови ще тісніших зв’язків із Європейським Союзом.

    ***
    Доброго ранку, пані та панове,

    Ласкаво просимо на конференцію та дякуємо за вашу зацікавленість нашою роботою в Україні поточного тижня.

    Ми перебуваємо з візитом у вашій країні, аби обговорити міцні відносини між ЄС та Україною; особливо, оцінити прогрес у виконанні двосторонньої Угоди про асоціацію. Наразі Європейський Парламент готує звіт щодо впровадження угоди. У такий спосіб візит є важливою частиною нашої прийдешньої парламентської роботи щодо України.

    Наша делегація складається з чотирьох великих політичних груп Європарламенту, представлених у Комітеті із закордонних справ, включаючи головних персоналій, відповідальних за відносини між Євросоюзом та Україною. Міхаель Ґаллер, доповідач щодо України, та Даріуш Росаті, голова парламентського комітету асоціації між ЄС та Україною, також у складі делегації. Усі її члени пильно слідкують за ситуацією в Україні.

    Протягом останніх двох днів ми зустрічалися з низкою співрозмовників: представниками уряду, депутатами від кожної партії, включаючи спікера, представниками громадянського суспільства і неурядових організацій, а також приватного сектору. Ми збираємо усі можливі точки зору з різних спектрів українського суспільства.

    Наш посил чіткий: ми підтримуємо Україну у виконанні Угоди про асоціацію; ми хочемо бачити швидкий прогрес у здійсненні реформ, особливо, що стосується верховенства права та демократизації.

    Ми підтримуємо Україну у реформах, які було впроваджено з великими зусиллями та мобілізацією. Особливо, ми вітаємо кроки уперед у сферах державних закупівель, макроекономічної стабілізації, охорони здоров’я, пенсійної реформи та процесу децентралізації; також ми вітаємо нещодавно ухвалений закон про приватизацію. Ми чули про зусилля, яких було докладено задля підвищення управління та координації процесом виконання Угоди про асоціацію; особливо, ми вітаємо Національний план дій та спільну законодавчу дорожню карту.

    Ці реформи таки відбулися попри російську військову агресію на українській землі. Це – не заморожений конфлікт, він не повинен стати конфліктом, про який забули. Я вкотре хочу нагадати про нашу міцну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України у межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою. Ми дуже розчаровані відсутністю прогресу у дотриманні Мінських угод та погіршенням безпекової та гуманітарної ситуацій у східній Україні. І, звичайно ж, ми залишаємося віддані ідеї захисту суверенітету України на Кримському півострові.

    Контекст є складним. Але водночас українські громадяни очікують на прогрес з ключових питань. Так само на прогрес сподіваємося і ми, ваші партнери у Брюсселі. Заразом з нашою роботою над Угодою про асоціацію, Європарламент також розглядає пропозицію Європейської Комісії з приводу виділення додатково до 1 мільярда євро у формі кредитів як частини нашої макрофінансової допомоги Україні. У зв’язку із цим я хотіла би наголосити на певних сферах, де ми прагнемо заохотити Україну до подальшого прогресу.

    Найважливіше те, що ефективна боротьба проти корупції є ключовою у проведенні реформ. Тому головним пріоритетом сьогодні є створення Вищого антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. 1 березня Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону щодо Вищого антикорупційного суду. Це крок у правильному напрямі. Проте ми стурбовані тим, що цей проект закону не повністю відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії. Ми закликаємо Верховну Раду врахувати їх під час розгляду поправок та якнайшвидше ухвалити цей важливий закон. Боротьба проти корупції не є ціллю. Боротьба проти корупції – це шлях, аби відкрити двері для іноземних інвесторів, які потребують надійного бізнесового середовища; це принесе нові економічні можливості для України, сприятиме підвищенню рівня торгівлі та створенню нових робочих місць. Це – можливість, якою має скористатися Україна.

    Інше важливе зобов’язання, яке Україна вже давно мала виконати, пов’язано з вимогою подавати електронні декларації статків громадськими активістами. Ми дуже стурбовані цим. Цю вимогу потрібно скасувати. Лише так громадські активісти зможуть виконувати свою роль контролю без непотрібних перепон та втручань. Також слід дозволити участь міжнародних партнерів у роботі наглядових рад державних підприємств.

    Високої уваги заслуговує питання Виборчого кодексу. Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Венеціанська комісія постійно надають свої рекомендації з цього питання. Зокрема, варто гармонізувати законодавство для всіх типів виборів. Це потрібно зробити хоча би за рік до виборів. Ми вважаємо, що проект Виборчого кодексу, який було схвалено парламентом у першому читанні минулої осені, – хороший шлях уперед.

    Ми хотіли би наголосити на надзвичайній важливості реформи судової системи всіх рівнів. Україна є останньою в рейтингу довіри до судочинства ОЕСР. І ми цим глибоко стурбовані.

    Потенційним показником прогресу в реформуванні сектору громадської безпеки може стати ухвалення проекту закону щодо національної безпеки. Він впроваджує засадничі принципи сектору громадської безпеки, які відповідають стандартам Євросоюзу.

    І наостанок, ми підняли питання з приводу законопроекту «Купуй українське, плати українцям», який ініціювала група народних депутатів. Якщо цей закон буде ухвалено, він суперечитиме глибокій та всеосяжній зоні вільної торгівлі (ГВЗВТ) та зобов’язанням у рамках Світової організації торгівлі. Він завдасть шкоди прогресу, що його було досягнуто Україною у напрямі наближення свого законодавства у сфері державних закупівель до стандартів ЄС та побудови конкурентної та прозорої системи державних закупівель. Цей закон обмежить доступ до ринку Євросоюзу – у порядку, встановленому першою фазою лібералізації у рамках ГВЗВТ.

    Ми – друзі України. Саме через це ми вкрай чесно говоримо про наші розходження у думках. Ми сподіваємося, наші співрозмовники обдумають наші перестороги задля вимощування камінних сходинок у напрямі розбудови ще тісніших зв’язків із Європейським Союзом. Більшість цих реформ є надважливими для України та вагомими для поліпшення життєвих стандартів її громадян.
     
    Дуже усім дякую!

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.