• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна повинна навчитись нарешті підтримувати національного виробника

    Опубликовано: 2018-03-12 15:27:41

    Підтримка національного виробника, створення робочих місць на внутрішньому ринку – політика, яка провадиться всіма розвинутими країнами світу. Так вимірюється ефективність економічного менеджменту держави. Найбільш яскравим прикладом є нинішня політика президента США Дональда Трампа, яка, втім, інколи проводиться навіть всупереч вимогам СОТ. Звичайно, Україні не слід порушувати міжнародні правила, але варто розуміти: необхідно виробляти власні механізми розвитку внутрішнього ринку, конкурентоспроможності  вітчизняної продукції та експортної політики.  Поки що , на жаль, ці завдання вирішуються в Україні повільно та безсистемно. Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі телеканалу «Рада».
    «Розвитком власної економіки, локального виробництва займаються всі країни світу. За рік каденції Трампа в США створено 2 млн. робочих місць. Що роблять в Україні? Мало не соромляться приймати хоч якісь легкі дієві механізми. Або все стримують корупційні схеми. Прикладів чимало. Так, у Києві закупили трамваї на суму близько 2 млрд. грн. у польської фірми. У той же час, у Львові підприємство «Електрон» виготовляє українські трамваї із локалізацією виробництва 70%. Продукт постачається, в тому числі, і на експорт. Водночас, український виробник програє з різницею в ціні всього 1 тис. грн. на державних закупівлях. А це кошти платників податків. У всіх державах цей ресурс максимально спрямовується на розвиток внутрішнього ринку та створення робочих місць», – каже президент УСПП.
    Головною проблемою він вважає відсутність комплексної стратегії економічного, в тому числі – і промислового розвитку.
    «Серйозні програми імпортозаміщення, локалізації виробництва, доступу до фінансових ресурсів, митні регулятори тощо – ось що потрібно. Той же критичний імпорт – якщо бізнесмен хоче модернізувати своє виробництво, але в державі не виробляється обладнання, потрібно за мінімальними митними ставками дати змогу йому отримати відповідні механізми, технології», – підкреслив лідер ділової спільноти.
    На запитання журналіста про те, чи враховує жваво обговорюваний законопроект «купуй українське» ці речі, Анатолій Кінах відповів, що документ спрямований саме на це, хоча він і потребує доопрацювання.
    «З іншого боку – не можна заявляти на всіх рінях, що він порушує умови СОТ,  що МФВ не дасть транш через нього і т.д. Такі маніпулювання неприпустимі», – вважає він.
    Лідер УСПП розповів також, що нещодавно бізнес, експерти разом із парламентарями розглянули ще один законопроект про підтримку промислового розвитку України. Засідання транслювалось у прямому ефірі і підприємництво має сподівання, що до роботи над документом долучаться представники всіх політичних сил з тим, щоб запропоновані механізми для індустрії були прийняті до початку нового бюджетного процесу.
    «Україна повинна знайти баланс між співпрацею із міжнародними партнерами та опорою на внутрішній потенціал – ресурсний, науково-технічний, природний тощо. Звичайно, потрібно залучати зовнішні  інвестиції , шукати партнерства, але знову ж таки – не в збиток національним інтересам.  Необхідне програмне уявлення того, як розвивати сфери економіки в країні: не підтасовуючи ці рішення під вибори, не приймаючи лише якісь точкові зміни, що не вирішують проблему комплексно тощо», – наголосив Анатолій Кінах.
    «Біда, коли висмикують якісь кон’юнктурні речі, не бачачи цілої картини, взаємозв’язків, етапів, механізмів досягнення кінцевої мети – зростання ВВП та добробуту населення. Такими темпами держава розвиватись не може: нам треба мати чітку стратегію розвитку», – підсумував президент УСПП. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.