• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міжнародний семінар підіймає питання шкільного харчування в Україні

    Опубликовано: 2017-11-29 14:16:17

    Семінар організовано ФАО і Міністерством аграрної політики та продовольства за участю міністерств, посольств і наукової спільноти.
     
    Вважається, що школи і навчальні заклади є основними закладами, які просувають здоровий спосіб життя і сприяють формуванню правильного раціону харчування і здорового способу життя. Захід ФАО сьогодні направлений на зміцнення інституційних процесів, пов'язаних з програмами і політиками, що стосуються шкільного харчування в Україні. Дана ініціатива відповідає взятим державою  зобов'язанням щодо покращення охорони здоров'я і харчування громадян.
     
    Дані зобов'язання є частиною недавно прийнятих Стратегії та Плану дій по сільському господарству і розвитку сільських районів в Україні на період 2015-2020 років.
     
    Дослідження, проведене в рамках поточного проекту ФАО, що фінансується Норвегією, підтверджує, в Україні немає загальної національної основи для довгострокової та універсальної програми шкільного харчування, яка забезпечувала б використання продуктів місцевого виробництва та відповідала б конкретним вимогам до харчування.
     
    На організованому сьогодні семінарі присутні представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, Департаментів освіти і науки різних регіональних державних адміністрацій, Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя, Інституту педіатрії, акушерства і гінекології Національної академії медичних наук України, багатьох посольств, а також керівники найбільших київських і регіональних загальноосвітніх шкіл.
     
    Спільно з ключовими національними і міжнародними експертами ФАО створила широку консультативну групу для оцінки поточного стану, потреб і можливостей для поліпшення шкільного харчування в Україні. Її метою є також надання практичних рекомендацій про те, як організувати роботу національних і місцевих органів влади, а також як  працювати з приватним бізнесом для попередження можливих проблем з постачанням продовольства.
     
    «Для розробки і реалізації політики шкільного харчування важливо об'єднати всі зацікавлені сторони», - сказав Михайло Малков, координатор проектів розвитку ФАО в Україні. «Також слід розуміти, що школа є ідеальним середовищем для підвищення культури харчування, удосконалення знань про їжу та навчання дітей робити усвідомлений вибір».
     
    «Наше дослідження показало, що вчителі можуть впливати тільки на трьох зі ста дітей у виборі продуктів харчування, - продовжив Малков, - а 80 відсотків дітей не знають вимог до зберігання продуктів в залежності від їх товарної групи. Це означає, що основним пріоритетом для нової програми є не тільки зміна меню, а й проведення широкої національної освітньої кампанії для дітей та  їхніх батьків».
     
    Формат сьогоднішнього заходу передбачає презентацію існуючих інструментів і кращих світових практик в області шкільного харчування. Учасники також обговорюватимуть можливості обміну досвідом та практичними знаннями між регіонами і країнами, які вже впровадили подібні програми за підтримки ФАО.
     
    Очікується, що семінар завершиться створенням дорожньої карти для поліпшення системи харчування в українських школах, що міститиме конкретні пропозиції про співпрацю.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.