• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес лобіюватиме економічний патріотизм серед влади як єдиний рецепт розвитку України

    Опубликовано: 2017-11-13 08:50:04

    Ділова спільнота презентувала унікальну програму індустріально-інноваційного розвитку країни – «Платформу економічного патріотизму». Це комплекс рішень щодо захисту прав власника та інвестора, боротьби з рейдерством, покращення податкової політики, запобігання монополізації ринків тощо, що мають дати 7-8% ріст ВВП вже в найближчі роки. Промисловці кажуть: трудова міграція, тиск на бізнес та відсутність достатніх умов для розвитку індустрії, малого і середнього бізнесу, надходження   інвестицій остаточно перетворять Україну на сировинний придаток розвинутого світу. Тому ділова спільнота об’єднується навколо стратегії економічного розвитку  та закликає владу зробити те ж саме, відкинувши політичні та особистісні амбіції. Адже загальнонаціональні питання – якості життя громадян, платоспроможності, конкурентоспроможності  виробників –  повинні бути предметом загальнонаціональних пріоритетів. Про це йшлося на XV розширеному з’їзді УСПП в Києві. На захід завітали парламентарі, партнери із українських та закордонних бізнес-організацій.

    Презентована в експертному колі «Платформа» виділяє  економічний  патріотизм, що  більш всього цінує новостворене  робоче місце і сталий розвиток національної економіки. Документ  має в основі пропозиції провідних бізнес-асоціацій України, наукових установ, роботодавців і профспілок. Вона містить першочергові заходи на найближчий рік із більш широкого переліку розробленої раніше та постійно оновлюваної Антикризової програми спільних дій влади та бізнесу. З деяких з них вже прийняті урядові рішення: підтримки виробника і експортера, зняття частини санкцій і штрафів із вітчизняних компаній тощо.

    «Втім, на жаль, більшість із них досі не втілені в життя. Саме тому УСПП та Антикризова рада організують громадський контроль за виконанням вже прийнятих рішень Кабміну та тими, що пропонуються у «Платформі економічного патріотизму». Так, уже на наступному тижні пройде спільне з КМУ засідання за участі правоохоронних структур з приводу «наїздів» на бізнес силовиків та великої кількості випадків рейдерства. До кінця року має бути і ініційоване нами обговорення в трикутнику «уряд-Нацбанк-бізнес» щодо спрощення доступу до фінансових ресурсів», – заявив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Він звернув увагу на посилення процесів деіндустріалізації та депопуляції в Україні. А це 2 найбільш вагомі для вітчизняної економіки та держави в цілому позиції. Зокрема, посилюється трудова (6-7 млн. українців за кордоном) та бізнес-міграція (перенесення невеликих виробництв в Польщу, Угорщину, країни Балтії). Прогноз зростання ВВП в 2017 році складає  2%, що на тлі падіння в 2014 - 2015 роках до 17% загрожує консервацією кризи. Потрібно щонайменше до 6-7% приросту ВВП на рік.

    В цій ситуації необхідно діяти швидко і консолідовано – владі, бізнесу, громадським організаціям. Треба ефективніше відстоювати свої інтереси на міжнародній арені, в перемовинах із кредиторами тощо. Головне – дотримуватись економічного патріотизму: дбати про розвиток внутрішнього ринку, працювати на перспективу, а не на швидкі і нетривалі результати, робити розрахунки впливу реформ на добробут громадян і реальний ріст ВВП.

    Про необхідність консолідації навколо такої програми розвитку як «Платформа» говорили і депутати – Л.Козаченко, О.Продан, і партнери УСПП – президент Торгово-промислової палати Г.Чижиков та ін.

    «Ми маємо бути більш активні в частині того, щоб домогтися виконання необхідних  заходів з боку уряду та парламенту. В останньому, до речі, плануємо, щоб представники різних фракцій підписали меморандум про реалізацію запропонованої програми. Те ж саме має стосуватися міністрів: спочатку послухаємо їхні плани, а тоді покладемо їм на стіл наші ініціативи»,  – зазначив нардеп, голова Ради підприємців при КМУ Леонід Козаченко.

    Промисловою спільнотою пропонуються невідкладні заходи в сфері фінансової підтримки інвестиційних проектів; кредитування малого і середнього бізнесу; запуску діяльності Експортно-кредитного агентства; жорсткої протидії будь-яким випадкам рейдерства, тиску на підприємництво тощо.

    УСПП запрошує  всі зацікавлені бізнес- та громадські організації, експертів, економістів, всі сторони соціального партнерства  доповнювати своїми пропозиціями "Платформу", долучитись до її обговорення та подальшої реалізації.  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.