• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені-фізики виконують нові проекти по «ядерному» лікуванню раку

    Опубликовано: 2017-11-10 08:46:01

    Під егідою Росатому започатковані нові проекти в області ядерних технологій лікування раку. Проекти спрямовані не тільки на пошук нових методик, а й на створення доступних препаратів для впливу на пухлини. У команду увійшли фахівці фізико-енергетичного інституту ім. Лейпунського, НДІ технічної фізики й автоматизації та медики Радіологічного наукового центру ім. Циба.

    Пріоритетний ядерно-медичний проект - це виробництво радіофармацевтичних препаратів на основі радіоактивного ізотопу іттрій-90 для лікування раку печінки. Саме ця форма раку найбільш складно піддається хіміотерапії, а метастатичний рак цього органу практично не піддається їй. Тому, фізики-ядерники пропонують використовувати мікросфери з іттрієм-90, які «застряють» у межах судинної мережі пухлин та забезпечують знищення ракових клітин шляхом опромінення.

    «Робота по іттрію-90 стає першочерговим проектом. Нам потрібен час на доведення технології, і ми вийдемо на доклінічні випробування, які ми будемо проводити разом з Медичним радіологічним науковим центром імені Циба», - повідомив генеральний директор фізико-енергетичного інституту ім. Лейпунського (ФЕІ) Андрій Говердовський.

    Найбільш складним для ФЕІ стане проект по створенню радіофармпрепаратів на основі радіонукліда радію-223. За своїми хімічними властивостями радій є аналогом кальцію, тому він накопичується в кісткових тканинах - тобто там, де найчастіше утворюються метастази.

    "Найближчим часом ми створюємо генератор радію-223 для лікування метастазів. Це дуже важлива робота, тому що аналогів дуже дорогим закордонним препаратів сьогодні немає. Ми розраховуємо знизити вартість приблизно на порядок. Для пацієнтів це буде дуже істотно", - повідомив Андрій Говердовський.

    Ще одна розробка ФЕІ - генератор радіоізотопа ренію-188 - спрямована не тільки на боротьбу зі злоякісними пухлинами, а й на лікування ревматоїдного артриту, а також на застосування в ангіопластики (хірургічному розширенні кровоносних судин).

    Генератор ренію-188 - це перша генераторна система для радіотерапії. Широко ведуться роботи зі створення лікарських наборів для генератора ренію-188. Уже створені два препарати, вони пройшли клінічні випробування. Після отримання реєстраційного посвідчення на генератор ці препарати отримають право на використання їх у клініках.

    Зовнішня прес-служба компанії «Росатом» в Україні

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.