• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Земельна реформа – запорука сталого розвитку сільських територій

    Опубликовано: 2017-06-02 13:59:52

    Скасування обмежень на право розпоряджатися землями сільгоспризначення та утворення повноцінної власності на землю сприятиме формуванню позитивних економічних та соціальних трендів розвитку сільських територій.
     
    Про це під час круглого столу «Як скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення позначиться на розвитку сільських територій», організованого українським освітнім центром реформ заявив Роман Корінець,  координатор Робочої групи з питань сільського розвитку, експерт Офісу підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України.
     
    «Зняття мораторію забезпечить сталий розвиток сільських територій, який переконає молодь залишатися в селі і працювати на землі.  Чи багатший селянин, тим більше в нього потреби, тим більше буде розвиватися інфраструктура і сфера послуг. Таким чином формується добробут, - підкреслив він. Також у цей  спосіб буде забезпечено  збереження землі для майбутніх поколінь, оскільки  право власності зумовить більш дбайливе ставлення до неї, ніж орендні відносини.
     
    Александер Шкурла - член Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні, звертає увагу, що дія мораторію на продаж земель сігосппризначення фактично заморозила можливості для розвитку села на останні 16 років. "Заморожений стан ніколи не призведе до розвитку. Як наслідок дії мораторію - сьогодні маємо занепад сільських місцевостей, відсутність робочих місць, а тому високий рівень робочої міграції. Ринок дозволить людям стати повноправними господарями землі і це дасть  поштовх переробній індустрії та загалом розвитку АПК", - сказав він.
     
    На думку Івана Фурсенка,  першого заступника керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад величезна різниця у кількості фермерів, які є основною рушійною силою розвитку сільських територій в Україні та в європейських країнах обумовлена вперш за все дією мораторію. За його словами, зараз в Україні діє 39 тисяч фермерських господарств. В час, коли в Польщі функціонує 2, 5 мільйона фермерських господарств, в Італії -1, 8 мільйона, в Іспанії - 1 мільйон. «Сьогодні по сільським радам відбувається дивна ситуація - є землі, є власник, але цього власника знайти не можна і податки ніхто не сплачує, і на цій землі ніхто нічого не вирощує», - констатує він. В той же час  формування повноцінної власності на землю стимулювало б впорядкування земельних відносин на місцевому рівні та позитивно позначилось на надходженнях до місцевих бюджетів.
     
    Володимир Жук - економіст IMF Group Ukraine, переконаний, що основний прошарок, на який слід спиратися, відкриваючи ринок землі - це бізнес і підприємництво. «У нас дуже багато талановитих людей, які зможуть застосувати ринок землі задля розвитку економіки нашої держави, - констатує він. - Такий процес призведе до розвитку територій, адже буде більше платників податків, більше робочих місць тощо. Малий фермер не може конкурувати з великими агрохолдингами, але це і непотрібно. В такій великій країні, як наша, у фермера завжди буде свій ринок збуту».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.