• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Савчук: Енергоефективність та відновлювана енергетика – невід’ємні частини енергетичної стратегії України

    Опубликовано: 2017-05-31 08:34:44

    «Енергетична стратегія України вже сьогодні має наповнюватися конкретними кроками на шляху до енергобезпеки, диверсифікації джерел енергопостачання. Зокрема, у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики є вже чимало напрацювань, законодавчих перемог та ініціатив», - наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на II Енергетичному конгресі 30 травня. 

    Голова Агентства нагадав, що в Україні існує великий потенціал використання енергії, виробленої із відновлюваних джерел, що складає 68,6 млн т н. е. Його використання може забезпечити близько 50% річних енергетичних потреб України.

    Щоб стимулювати бізнес впроваджувати «зелені» проекти, прийнято низку ключових законів. По-перше, це Закон України від 04.06.2015 року № 514-VIII, яким удосконалено систему «зелених» тарифів. Як наслідок, вже у 2016 році введено 120 МВт потужностей об’єктів відновлюваної електроенергетики, що у 4 рази більше ніж у 2015 році.

    По-друге, цьогоріч прийнято Закон України від 21.03.2017 № 1959 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії. За цим Законом інвестори матимуть чітко визначений на законодавчому рівні тариф на тепло «не з газу» на рівні 90% від тарифу на тепло з газу.

    Крім цього, Держенергоефективності спільно з експертним середовищем напрацьовано Концепцію впровадження конкуренції в централізованому теплопостачанні України. Ведеться активна робота над створенням проектів законів України та підзаконних актів, необхідних для «запуску» та сталого розвитку конкурентного ринку тепла.

    Також, у фокусі уваги – стимулювання зменшення споживання енергії та скорочення викидів СО2. Досягти цього можна за допомогою оподаткування викопного палива, зокрема запровадження вуглецевого податку. Наразі Держенергоефективності працює над механізмом стимулювання промислових підприємств до енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії.

    Агентство працює і над розв’язанням проблеми «зарезервованих потужностей» та полегшенням доступу до мереж виробників «чистої» електроенергії. Розроблено законопроект, мета якого – встановити конкретний строк дії видачі технічних умов на підключення до мереж, а саме – 3 роки.

    У ході виступу Голова Агентства розповів про перспективи впровадження ЕСКО-механізму та систем енергоменеджменту у бюджетній сфері. При цьому, Сергій Савчук відзначив важливість консолідації місцевої влади та громад у цьому напрямі.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.