• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Пенсії доведеться брати в свої руки

    Опубликовано: 2017-04-14 08:50:45

    Уряд планує з 1 жовтня планує підвищити пенсії для 5,6 млн українців та скасувати оподаткування працюючих пенсіонерів.

    Як прогнозується, близько 1,3 млн отримають плюс 200 грн до пенсії щомісяця; 1,2 млн – від 200 до 500 грн; 2 млн – від 500 до 1 тис. грн; понад 1,1 млн осіб – понад тисячу гривень щомісячної доплати.

    Втім, за аналізом «Публічного аудиту», необхідних фінансових ресурсів для анонсованого підвищення пенсій наразі немає.

    Так, дефіцит Пенсійного фонду на кінець 2016 року становив 141 млрд грн (5,5 % від ВВП), або 8651 грн на одного робітника. Для порівняння, дефіцит Фонду на завершення 2013 року не перевищував й 1 % від ВВП та становив 14 млрд грн при мінімальній пенсії в $ 120 (на сьогодні – $ 50).

    «Збільшення дефіциту Пенсійного фонду відбулося через зниження ставок ЄСВ, що призвело до зменшення надходжень до 144 млрд грн (на 25 млрд грн менше, ніж у 2013 році). Збільшення мінімальної зарплати до 3200 грн має покрити певну частину дефіциту Фонду, але він і надалі в основному фінансуватиметься за рахунок держбюджету, а це  призведе до подальших інфляційних ризиків і зростання дефіциту основного кошторису країни», – зазначає аналітик «Публічного аудиту» Дмитро Ляшок.

    Зокрема, очікується, що загальна дотація Фонду в цьому році становитиме 156 млрд грн.

    При цьому, як додають незалежні аудитори, індексація пенсій на сьогодні необхідна. Адже штучне стримування маси грошей в народному господарстві призводить до знекровлення народного господарства, стискання торгівлі та згортання виробництва.

    «На сьогодні збалансувати видатки до доходів Пенсійного фонду неможливо без впровадження накопичувальної пенсійної системи. Тільки так сформується внутрішній довгостроковий інвестиційний ресурс, залучення якого в національну економіку дасть поштовх до економічного зростання та якісної модернізації країни», – додає спеціаліст.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.