• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд та бізнес домовились про спільні дії з розвитку економіки

    Опубликовано: 2017-04-12 08:51:34

    Перші ознаки стабілізації вітчизняної економіки – ріст ВВП на 2,3% після його тривалого падіння, збільшення бюджетних надходжень тощо – досі  є недостатніми  та не свідчать про здолання кризи. Бізнес турбує дефіцит обігових коштів, висока вартість кредитів, фіскальне навантаження, ріст тарифів та тенденція до нестачі спеціалістів на внутрішньому ринку. Через невирішеність цих та інших проблем немає відчутного розвитку ділового клімату, притоку інвестицій, зростання платоспроможності населення. Натомість падає експорт, а економіка залишається сировинною. Ділова спільнота закликала уряд та його очільника В.Гройсмана започаткувати курс на прискорене економічне зростання та працювати в цьому напрямку разом із підприємництвом. Про це йшлося на ІІ Українському форумі бізнесу за участі Прем’єр-міністра, членів Кабміну, народних депутатів та найбільш впливових об'єднань української бізнес-спільноти.
    Учасники форуму відзначили деякі позитивні тенденції за підсумками 2016 року. Значною мірою це сталось завдяки відкритості уряду до діалогу із підприємництвом. За цей час були реалізовані деякі вимоги І Українського форуму бізнесу: запроваджено електронний реєстр відшкодування ПДВ, дещо лібералізовано валютне регулювання, прийнято закон про Експортно-кредитне агентство. 
    Втім, це лише окремі  кроки, які мають бути продовжені в рамках єдиного економічного курсу. Нагальним залишається подолання корупції, зменшення фіскального навантаження, надлишкового регулювання малого бізнесу та безпосереднього втручання держави у господарську діяльність підприємств. Попри реформи, у минулому році ВВП на душу населення зменшився порівняно із 2013 р. майже у 2 рази (з 4 до 2,2 тис. доларів), знову почав падати експорт, а його структура на 70% сировинна. Бізнес відчуває дефіцит обігових коштів, пов'язаний із недосконалою політикою в банківській сфері: видається малоймовірним повернення їх вкладів банками, що НБУ визнав неплатоспроможними, а ставки кредитів досі високі.
    «Розвиток економіки за потреби глобальної модернізації, оновлення основних фондів, залучення новітніх технологій неможливий в умовах браку фінансових ресурсів. Тому пропонуємо провести негайне засідання Кабінету міністрів України за участі представників парламенту, НБУ, бізнесу  з напрацюванням конкретних рішень в кредитно-фінансовій сфері. Необхідно негайно запровадити програму доступу промисловців і підприємців  до кредитних ресурсів,  задіяти такі механізми, як  критичний імпорт, податковий вексель», – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.
    Прем’єр-міністр В.Гройсман погодився з пропозицією та анонсував спільну підготовку такого засідання. «Доступ до ресурсів – це питання вітчизняної конкурентоспроможності, а отже, пріоритет для вирішення», – наголосив він.
    Також очільник уряду поділяє позицію ділових кіл щодо потреби пришвидшення економічного росту та прийняття для цього відповідних програм і стратегій. В.Гройсман висловив переконання, що спільними зусиллями вдасться вирішити ключові економічні проблеми.
    Учасники форуму зійшлися на тому, що увага держави і бізнесу має зосередитися навколо реалізації цільових програм державно-приватного партнерства: модернізації енергетичного комплексу,  ЖКГ та оновлення рухомого складу Укрзалізниці. Необхідно актуалізувати експортну політику, створити систему фінансової підтримки переходу на нові європейські стандарти тощо.
    За підсумками П Українського форуму бізнесу прийнято заяву, де викладено зміст основних проблем бізнесу  пропозиції щодо їх вирішення. Документ, на додаток до безпосереднього діалогу із урядовцями,  буде спрямований очільникам держави для організації спільної подальшої роботи в економічній царині.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.