• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд проведе спільне засідання з НБУ та бізнесом щодо доступу до кредитних ресурсів

    Опубликовано: 2017-04-12 08:46:04

    Ділові  кола вимагають від влади  вирішити  проблему доступу бізнесу до кредитних ресурсів. Як відомо, ставка Нацбанку, що хоча і була дещо знижена, досі перебуває на високому рівні – 14%, а в комерційних фінустановах – більше 20%. Підприємництво відчуває брак обігових коштів, а відтак не може модернізувати чи розширити  виробництво, а в критичних випадках змушене згортати його чи скорочувати штат. Тому  за пропозицією бізнесу буде проведено  спеціальне урядове засідання, на якому партнери розглянуть пакет пропозицій щодо відновлення кредитування реального сектору економіки. Відповідну ініціативу підтримав Прем’єр-міністр В.Гройсман в рамках II Українського форуму бізнесу.
    «Без створення сприятливих умов доступу до ресурсів – не тільки інвестиційних, але й кредитних, розраховувати на ріст економіки та результати окремих реформ для бізнес-клімату буде важко. Тому наполягаємо на  спеціальному засідання Кабміну, на якому б ми комплексно розглянули пакет пропозицій щодо вирішення цього питання. Необхідно врахувати такі складові, як критичний імпорт, податковий вексель,  пряма підтримка створення нових робочих місць, інноваційних проектів тощо. Ми не заперечуємо  компетенції НБУ, але таку серйозну справу можна вирішити лише через спільні  дії уряду, парламенту, нацрегулятора та  бізнесу», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах. Прем’єр-міністр  назвав ідею слушною та анонсував підготовку такого засідання в найближчі терміни.
    «Доступ до ресурсів – це питання національної конкурентоспроможності. Поруч з нами країни, з якими ми потенційно конкуруємо в різних сферах, і там  терміни і вартість ресурсу набагато нижче, що  однозначно послаблює наші позиції в конкурентному середовищі», – сказав очільник уряду.
    Нагадаємо, УСПП давно та послідовно напостоює на здешевленні кредитних ресурсів для бізнесу, оскільки останній гостро відчуває брак коштів. Більшість іноземних інвестицій, що надійшли в Україну за минулий рік, пішли на рефінансування банківських  структур, а відтак не змінили ситуацію в реальній економіці. Досі незавершений процес повернення авансових платежів податку на прибуток, повернення  ПДВ, хоча позитивом є запуск відповідного електронного реєстру.
    Зі свого боку, союз активно діє в цій царині: спільно із ПриватБанком реалізовується програма «Україна – країна підприємців», що має в своєму активі низку результатів в українських регіонах. З місцевих бюджетів за результатами перемовин з керівниками ОДА та бізнес-форумів виділено мільйони гривень на компенсацію відсотків за вартістю кредитів для бізнесу.
    Втім УСПП виступає саме за національну програму кредитування реального сектору економіки, що реалізовувалась б погоджено Кабміном, НБУ та в партнерстві із бізнесом.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.