• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Трудовий кодекс загрожує батькам, військовим та 10 іншим категоріям

    Опубликовано: 2017-04-11 08:44:35

    Прийняття нового Трудового кодексу негативно позначиться щонайменше на 12 категоріях працівників, серед яких батьки, молодь, військовослужбовці, педагоги та зайняті у малому бізнесі. Про це вказує аналіз громадської організації «Соціальний рух» проекту №1658, який готується до другого читання. На думку активістів, документ дозволить дискримінувати будь-якого шляхом послаблення профспілок та покладення додаткових обов’язків актами роботодавця, але окремі категорії втратять найбільше.
     
    «Спростити ведення бізнесу пропонується шляхом позбавлення захисту певних вразливих категорій працівників. Якщо батьки працюватимуть у декретній відпустці, то вони не будуть отримають соцвиплат. Батьків дітей віком до трьох років можна буде звільняти за проступки, як і інших працівників. Скорочення цих же осіб, як і молоді, дозволяється без обов’язкового працевлаштування. Більшість українських студентів позбавили стипендій, хоча втриматись на роботі їм буде складніше. Приміром, за наполяганням місцевої ради роботодавець мусить звільнити неповнолітнього, якщо робота ніби не відповідає його інтересам. Якщо працівник отримує другу вищу освіту без направлення роботодавця, то не матиме права на оплачувану відпустки», – зазначає юрист ГО «Соціальний рух» Віталій Дудін.
     
    З педагогічними і науковими працівниками укладатимуться строкові контракти, зазначає юрист. Звільнення за «аморальні вчинки» стане можливим навіть без згоди профспілки. При цьому їх можна відсторонити від роботи без оплати на час розслідування проступку. «Трудовий кодекс посилить контроль не лише за бюджетними працівниками, – підкреслює В.Дудін. – Зайняті у малому бізнесі матимуть менший обсяг прав. Так, фізична особа-підприємець може залучати до роботи у вихідні без доплат та змінювати умови праці без попередження».

    «Чимало гарантій, передбачених чинним КЗпП, втратять особи, які виконали військовий обов’язок. Так, ветерани війни втрачають право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю в 14 днів. Звільнені від служби по мобілізації не найматимуться за рахунок квот. Скасовується санкція у розмірі 10 мінімальних зарплат за порушення прав тих, хто служить, зокрема, за незбереження робочого місця», – вказує юрист «Соціального руху».

    Завтра, 11 квітня, о 13:00 біля комітету Верховної Ради з соціальної політики (Грушевського, 18/2) розпочнеться акція проти Трудового кодексу. Окрім цього 10 квітня о 18:30 біля Національної філармонії України акцію проти ТК і нав'язування строкових договорів проведуть артисти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.