• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Холодний Яр готується відзначити 100-ліття Вільного козацтва

    Опубликовано: 2017-04-10 08:54:32

    Свято вояцької звитяги відбудеться 29 – 30 квітня 2017 р.
    Організаторами вшанування стали Історичний клуб “Холодний Яр”,
    ВО “Свобода”, “Національний корпус”, “Правий сектор”, Легіон Свободи, Національний заповідник “Чигирин”, ВО “Батьківщина”, Етнографічний комплекс “Дикий хутір”, ВГО “Сокіл”, Центр спеціальної тактичної підготовки “Білий вовк” і Федерація козацького фехтування

    Прологом до свята стане відкриття пам’ятника Юрію Горлісу-Горському (29 квітня о 10.00) біля могили Чорного Ворона на околиці с. Розумівки Олександрівського району Кіровоградської області (скульптори Віктор Френчко і Василь Ткаченко). В цей же день буде вшановано Чорних запорожців у м. Золотоноші, де під час Першого зимового походу відбувся бій чорних запорожців з червоними.
    Офіційні заходи в Холодному Яру розпочнуться 29 квітня о 13.00 в с. Медведівці Чигиринського району Черкаської області покладанням квітів до пам’ятника Максимові Залізнякові на пам’ять про полеглих гайдамаків. Після короткого мітингу – виїзд на батьківщину Максима Залізняка – в с. Івківці та сходження на гору Семидубову, де згідно з легендою поховано Гетьмана України Богдана Хмельницького.
    В околицях г. Семидубової, на дитячих стежках Максима Залізняка, інструктори ВГО “Сокіл” спеціально для дітей проведуть реконструкцію сучасного бою з використанням військової техніки та експозицію озброєння й екіпіровки сучасного воїна і військово-практичні навчання, а Центр спеціальної тактичної підготовки “Білий вовк” організує Дитячий турнір зі стрільби зі страйкбольних автоматів ім. Василя Чучупака. Вже зголосилися дитячі команди з Лиманського району Одеської області, Херсона, м. Борисполя Київської області, Медведівської школи та з м. Авдіївки Донецької області.
    Призи переможцям вручатимуть легендарні вояки ДУК “Правий сектор”, полку “Азов”, ОДЧ “Карпатська Січ” та Легіону Свободи.
    ГО “Нація” (Київ) проведе турнір стрільців із лука.
    В околицях гори Севидубової відбудеться дитячий спортивний табір ім. Миколи Міхновського. Під час таборування Твердислав Філатов, керівник Федерації козацького фехтування, та його козаки проведуть майстер-клас із козацького фехтування і гру “Козацькі забави” (бої на мішках, перетягування палиці, козацька шапка, ляпас, лава на лаву, хождіння по розпеченому вугіллю). Вночі біля ватри співатиме кобзар Тарас Силенко, а ветерани Визвольної війни розкажуть дітям вояцькі історії.
    О 16.00 в Медведівці розпочнеться Музичний фестиваль вояцької пісні “Холодний Яр-2017”, під час якого Роман Коваль презентує книжки “Чорні перемагають. Спогади про прадідів 72-ї бригади” та “Український календар Визвольної боротьби”. На фестивалі виступлять фронтмен гурту “Тінь Сонця” Сергій ВАСИЛЮК, кобзарі Тарас СИЛЕНКО, Василь ЛЮТИЙ і Лайош МОЛНАР, автор і виконавець пісень про війну на Донбасі Валерій МАРТИШКО та гурт “ПОЛІКАРП”.
    Біля Медведівського історичного музею Тарас Силенко і лідер гурту “Полікарп” Валерій Гладунець виконуватимуть українські народні танці.
    Працюватиме польова кухня. Історичне товариство “Чорні запорожці” (Владислав Загородній) та Історичний клуб “Холодний Яр” (Валерій Мартишко) частуватимуть гостей козацьким кулешем. На книжковому ярмарку “Холодний Яр-2017” і ярмарку народних умільців можна буде придбати книжки про Визвольну боротьбу, українські ужиткові речі та сувеніри для рідних і друзів.
    У Медведівському клубі культури відбудеться Фестиваль українського документального кіно (програму готує режисер Михайло Іллєнко).

    30 квітня, у “столиці Холодного Яру”, в с. Мельниках Чигиринського району, о 10.00, біля пам’ятника борцям за волю України розпочнеться меморіальний мітинг на славу козакам і старшинам полку гайдамаків Холодного Яру, а на цвинтарі с. Мельники будуть віданні почесті Головному отаманові Холодного Яру Василеві Чучупаці та козакам-холодноярцям, похованим у братській могилі. Літію відслужить протоієрей УПЦ КП Василь Циріль.
    На Кресельцях делегація на чолі з Богданом Легоняком покладе квіти до монументів на місці останнього бою Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, а сліпий кобзар зі Львова Лайош Молнар заспіває козацьку пісню.
    Потім у лісі на Кресельцях буде вшановано могилу гайдамацького ватажка 17 ст. Гната Голого. Співатимуть кобзарі Тарас Силенко і Лайош Молнар.
    На берегах Гайдамацького ставу протоієрей УПЦ КП Василь Циріль освятить зброю воякам полку “Азов”, Легіону Свободи, ДУК “Правий сектор” та інших вояцьких формацій, а Василь Лютий заспіває пісню “У Холоднім Яру”.
     По завершенні урочистостей на берегах Гайдамацького ставу добровольці полку “Азов”, ДУК “Правий сектор”, Легіону свободи та інших лицарських формацій вшанують могилу холодноярського сотника Івана Компанійця, похованого на території Мотриного монастиря.
    В обідню пору на хуторі Буда – продовження Музичного фестивалю вояцької пісні “Холодний Яр-2017”, книжкового ярмарку “Холодний Яр-2017” і ярмарку народних умільців. Заплановано виступ лідера гурту “Тінь сонця” Сергія ВАСИЛЮКА, кобзаря Тараса КОМПАНІЧЕНКА та дитячих фольклорних колективів з Києва “ОРЕЛІ” та “БУДИМИР”.
    Федерація козацького фехтування проведе Дитячий турнір із шабельного бою.
    На хуторі Буда інструктори ВГО “Сокіл” та «Національний корпус» експонуватимуть озброєння й екіпіровку сучасного воїна і проведуть військово-практичні навчання для охочих.
    Люди зможуть привітатися з тисячолітнім велетнем – з дубом Максима Залізняка, з яким вітався колись і наш Пророк Тарас Шевченко.
    Учасники зможуть відчути українську гостинність господині “Дикого хутора” Лесі Островської, співорганізатора свята в Холодному Яру , та відвідати Музей визвольної боротьби.
    Закликаємо доброчинців допомогти нам гідно вшанувати героїв Визвольної війни проти російських загарбників.
    Картка Приватбанку, 4149 4393 9605 9200, Олена ТРИГУБ (бухгалтер Всеукраїнського оргкомітету вшанування героїв Холодного Яру). Або картка Приватбанку, 4149 4978 4920 1811, Олена ТРИГУБ.
    Пожертви можна здійснювати і в інший спосіб, зокрема послугами та готівкою.
    Усі жертводавці вважатимуться співорганізаторами вшанування у Холодному Яру.
    Їхні прізвища, або назви установ будуть опубліковані.
    Наперед щиро дякуємо жертводавцям, із допомогою яких ми сподіваємося належно вшанувати борців за волю України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.