• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У МТОТ Робоча група продовжує працювати над вдосконаленням національного законодавства щодо захисту прав ВПО

    Опубликовано: 2017-04-06 08:56:39

    5 квітня під головуванням заступника Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгія Туки відбулося засідання Робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб.

    Засідання Робочої групи, яка майже півроку працює над підготовкою змін до законодавства в царині поліпшення умов для ВПО, було організоване Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, за підтримки Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». У розширеній зустрічі взяли участь представники Міністерства, народні депутати України, представники міжнародних та національних неурядових організацій.
    Георгій Тука, відкриваючи засідання зауважив, що питання, які розглядалися широким колом зацікавлених осіб, стосуються кожного переселенця, який постраждав внаслідок конфлікту з Російською Федерацією, і мають бути якнайшвидше ухвалені.
    В рамках засідання тематичні підгрупи презентували напрацювання та проекти законодавчих актів, або змін та доповнень до чинних законів та нормативно-правових актів, які потребують ухвалення.
    Напрацьовані пропозиції від першої підгрупи, яка займалася вдосконаленням правового становища ВПО та повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування з питань ВПО, представила начальник Управління з питань внутрішньо переміщених осіб та гуманітарного співробітництва МТОТ Тетяна Ковальова. Мова йде про проект Закону щодо здійснення обліку внутрішньо переміщених осіб.
    «Цим законопроектом пропонується привести  визначення поняття внутрішньо переміщена особа, яке міститься в чинному законодавстві, у відповідність до керівних принципів ООН з питання переміщення осіб всередині країни. Слід зазначити, що переміщення відбувається в межах державного кордону України. Рекомендацію щодо необхідності таких змін було надано експертами проекту Ради Європи. Наступна рекомендація – це відокремлення процедури обліку та місця проживання ВПО від процедури призначення поновлення соціальних виплат ВПО, адже не всі особи, які реєструються як ВПО є отримувачами соціальних виплат. Це дозволить уніфікувати процедуру реєстрації місця проживання ВПО до аналогічної процедури осіб, які не є ВПО та відділити непритаманну органам соціального захисту функцію щодо обліку та реєстрації місця проживання ВПО та передати ці функції органам, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання особи, згідно з чинним законодавством. Також пропонується унормувати питання, пов’язані із забезпеченням функціонування та координації взаємодії щодо ведення єдиної інформаційної бази даних про ВПО», – зазначилаТетяна Ковальова
    Також перша підгрупа пропонує внести зміни до деяких законів України щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та особам, які постійно проживають не за місцем реєстрації. Крім того, слід владнати питання реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання осіб, які мешкають в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.
    Члени другої підгрупи працювали над розробкою змін, які стосуються підтвердження цивільних станів та угод, визнання юридичних фактів стосовно ВПО. Третя підгрупа займалася розробкою ініціатив для вирішення проблем захисту соціально-економічних прав ВПО. Четверта підгрупа презентувала результати напрацювань у сфері забезпечення законодавчих підстав для покращення доступу до освіти. П’ята підгрупа пропонує внести зміни до деяких Законів України щодо тимчасового звільнення від обов’язку погашення іпотечних кредитів, якщо об’єкт іпотеки знаходиться на тимчасово окупованій території, або на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Також було представлено результати обговорення Концепції по житлу для ВПО в Дніпрі та Сєвєродонецьку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.