• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чутливі для країни пункти програми співпраці з МВФ повинні пройти обговорення в суспільно-експертному середовищі

    Опубликовано: 2017-03-15 14:18:22

    Отримання чергового траншу від МВФ не можна перетворювати в національне свято: це кредит, який доведеться повертати. Хоча сам по собі факт співпраці із міжнародним кредитором позитивно впливає на іноземних партнерів та інвесторів України, адже виступає своєрідним свідченням стабільності та  прогнозованості вітчизняної економіки. А ось зміст програми співпраці із Міжнародним валютним фондом повинен відповідати національним інтересам та бути узгодженим із бізнесом та суспільством всередині самої країни. Таку думку висловили в УСПП і Антикризовій раді громадських організацій.
    Зокрема, ділову та експертну громаду бентежить закритість обговорень положень програми співпраці із МВФ та відсутність залучення  до цього процесу бізнесу, роботодавців, експертного середовища. Але ж  програма співпраці з міжнародною фінансовою структурою торкається вкрай важливих соціально-економічних сфер –  ринку землі, пенсійної реформи, платоспроможності  населення, зростання  соціальних стандартів.
    «Це стосується стратегічних інтересів держави, а тому має пройти прозору, професійну та деполітизовану дискусію всередині країни. Уряд та парламент за участі громадського суспільства мають системно та професійно взаємодіяти, щоб відпрацювати такі підходи», – каже президент УСПП, голова Антикризової ради Анатолій Кінах.
    Зокрема, що стосується земельної реформи, то ділова спільнота вимагає розробити та затвердити цільову держпрограму створення та розвитку ринку землі, яка б передбачала перехідний період до цивілізованих сучасних прозорих земельних стосунків, етапи функціонування ринку землі (сільськогосподарських угідь). Насамперед, необхідне формування якісної законодавчої та нормативної бази, проведення повної інвентаризації земель та завершення  Державного кадастру, створення чітких генпланів розвитку міст та населених пунктів з чітким визначенням кордонів земель,  вжиття заходів щодо збереження родючості землі, відпрацювання вартісних параметрів, підготовки кадрів, що будуть тут працювати тощо.
    «Надзвичайно важливі для України та її громадян питання повинні вирішуватися шляхом консультацій та обговорень в суспільстві. Вкрай небезпечно вважати це предметом торгу за черговий транш», – вважає А.Кінах.
    Загалом він переконаний, що в Україні необхідно поміняти  стратегію виходу із соціально-економічної кризи. Замість влізання в борги чи точкового гасіння «пожеж» в економіці, потрібно працювати над створенням умов для розвитку ділової активності, підвищення конкурентоспроможності економіки,  зростання платоспроможності населення, виробничих потужностей та створення робочих місць. Адже науковий, технічний, кадровий потенціал в Україні досі високий, що відмічають і наші закордонні партнери в ЄС та США.
    «Тому жодна програма співпраці з МВФ без потужних  зусиль з індустріального розвитку, модернізації виробництв, інвестиційної політиці, створення привабливих умов для малого, середнього бізнесу, підвищення за рахунок цього платоспроможності населення не дасть очікуваного результату»,  – підсумував лідер УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.