• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • СБУ та Прокуратура проти музичної індустрії: помилка, корупція чи прояв гібридної війни?

    Опубликовано: 2017-03-15 08:31:03

    Напередодні Євробачення в Україні набирає оберти скандал навколо безпідставних кримінальних переслідувань представників української музичної індустрії. Прокуратура спільно з СБУ намагається блокувати роботу підприємств музичної галузі, прикриваючись безпідставними і абсурдними звинуваченнями і  намагаючись легалізувати шахрайську схему отримання грошей.

    В поле зору силових структур потрапила більшість компаній української музичної галузі, а саме - ПП «УКРАЇНСЬКА МУЗИКА», ТОВ «АДСАУНД», «УЛМП», «ДАМВУ», ОП «УМА», ПО УЛАСП, ТОВ АВТОРСЬКА АГЕНТСТВО «ЧЕСНА МУЗИКА», ТОВ «ЮНІВЕРС МЕДІА КОРПОРЕЙШН», ТОВ «ФАЛЬОСА ФЕМІЛІ ФЕКТОРІ», ПП «МАРШАЛ РЕКОРДС», ТОВ «Катапульт Контент», ТОВ «МСМ.ЮА», ТОВ «ВОРНЕР МЬЮЗІК УКРАЇНА», ТОВ «УМИГ МЬЮЗИК», ТОВ «МУН РЕКОРДС». Це компанії, які володіють та/або управляють правами на більш як 70% музичного контенту, що лунає в Україні.

    Дії СБУ та прокуратури проти усіх підприємств музичної індустрії України ґрунтуються на заявах громадянина Обода О.Ю. Він називає себе власником авторських прав на пісню «Холодная весна» з російського фільму «Бой с тенью» (2005).

    Протягом останніх 10 років Обод О.Ю. намагається отримати авторську винагороду за свій твір у неадекватному розмірі. Він стверджує, що музична індустрія в особі всіх музичних видавців України, та представництв іноземних видавництв має сплатити йому понад 27 000 000 грн. (що за нинішнім курсом складає $ 1млн.) - вочевидь нереальну і нічим не обґрунтовану суму. Весь цей час пан Обод активно намагається знайти напівлегальні засоби отримання цієї суми. При цьому він пропонує своїм потенційним помічникам віддати половину отриманих грошей.

    Ситуація добре відома всім учасникам українського музичного ринку, тому що Обод О.Ю. вимагав свій вигаданий мільйон від правовласників та організацій колективного управління (ОКУ), посилаючись на свої зв’язки у Російській Федерації та погрожуючи кримінальними переслідуваннями. Як зрозуміло, ці погрози не мають жодного стосунку ані до реальних сум роялті ані до легальних шляхів їх виплати.

    До того ж, прокуратура вважає потерпілим Обода О.Ю. як голову наглядової ради ВГО «Гільдія кінорежисерів 24/1 України». Ця громадська організація свого часу теж займалась збором винагороди за використання авторських прав і мала свідоцтво організації колективного управляння (ОКУ). Однак Гільдія не змогла надати звітної інформації про розподіл зібраних коштів і в 2009 році її свідоцтво було анульоване за порушення вимог законодавства у сфері авторського права, а також проти неї були застосовані санкції, в тому числі заборона на укладання договорів про збір винагороди. Про це є відповідне рішення Держдепартаменту від 11.06.2009 р. Дивує той факт, що цей документ не потрапив у поле зору прокуратури і вона почала діяти на стороні організації яка неспроможна вести справи у рамках закону.

    До цього часу спроби Обода здійснити шахрайську схему були безплідними. Проте в 2017 році прокуратура міста Києва, з невідомих причин, прийняла безпідставні твердження пана Обода за чисту монету і обрушила всю свою міць на музичний ринок України. Замість спроби розібратися у ситуації шляхом запиту документів та проведення співбесід, був обраний шлях конфронтації з представниками музичної індустрії.

    Вже були проведені обшуки в кількох компаніях. Викликає здивування розмах з яким прокуратура взялася за цю справу. Обшуки проводяться за найжорсткішою схемою – у власних помешканнях директорів, з вилученням орг. техніки, документів та печаток. В них задіяні кілька десятків спеціалістів - оперативні групи, слідчий в особливо важливих справах Череміс О.О. і навіть офіцери СБУ. При цьому невідомо яке відношення до цих обшуків має СБУ і чому в такий неспокійний для України час величезна кількість працівників силових відомств займаються знищенням музичної індустрії, а не захистом дійсних інтересів держави!

    Такі дії, ще і напередодні Євробачення, призводять до блокування діяльності компаній, та музичної галузі в цілому. Не кажучи про шкоду, яку вони наносять іміджу України в очах європейських та американських партнерів, та її інвестиційному рейтингу.
     
    Нам не відомо, яким чином були отримані ухвали Печерського районного суду, які дають дозвіл на проведення обшуків. Проте Ухвала, яка є в нашому розпорядженні, містить кричущі заяви, які не відповідають дійсності. Ці твердження суд взяв із заяв прокуратури, яка в свою чергу отримала їх від Обода О.Ю. Наприклад, в ухвалі стверджується, що діяльність підприємств української музичної індустрії призвела до введення санкцій США проти України, які «призвели до значних економічних збитків та підірвали міжнародний авторитет країни». Цікаво, що серед компаній, діяльність яких начебто призвела до таких наслідків, зазначені, зокрема, офіційні представники  найбільших музичних компаній США і Європи: Sony/ATV-EMI -  ПП «Світова Музика» та Universal music group - «Комп мюзік». Цей факт демонструє необґрунтованість та абсурдність звинувачень. Адже всім відомо, що США і Європа підтримують Україну, не вводили жодних санкцій і не можуть, всупереч здоровому глузду, застосовувати їх у зв’язку з діяльністю власних компаній. Проте мають абсолютно всі підстави на жорстку відповідь у зв’язку із сьогоднішніми діями прокуратури і СБУ України.

    Слід зауважити, що наведені вище події відбуваються на фоні ще одного кримінального провадження, порушеного слідчим Солом`янського управління поліції ГУНП у місті Києві. Фігурантами цього кримінального провадження є найактивніші в Україні організації колективного управління правами та майже усі музичні компанії України, серед яких і офіційні представники  найбільших музичних компаній США і Європи. Ми напевно не знаємо, чи було це кримінальне провадження ініційовано заявою того ж автора, але підставою для нього є абсурдне звинувачення, що організації колективного управління правами виплатили роялті «не безпосередньо первинним суб’єктам авторського права», а «на інші суб’єкти господарювання», тобто, на компанії, яким автори передали свої майнові права. Користуючись цим звинуваченням, слідчі поліції та СБУ отримали дозвіл тимчасовий доступ до речей і документів, вилучення внутрішньої та банківської документації, доступ до системи «клієнт-банк» усіх компаній.

    Ми, представники української музичної індустрії, закликаємо прокуратуру та СБУ розібратися в ситуації і припинити безпідставне грубе втручання у нашу господарську діяльність. Зі свого боку ми  готові в цивілізованому порядку надати будь-яку інформацію та експертні заключення, щоб довести, що у заявах Обода О.Ю. немає ні слова правди.
    Ця прес-конференція має на меті допомогти журналістам і громадськості з’ясувати, якими мотивами керувалася прокуратура і СБУ, ініціюючи досудове розслідування. Це могло бути наслідком довіри словам Обода О.Ю., або засобом «видавити» з підприємців 27 000 000 грн., або, що найгірше, спробою заплямувати імідж української музичної індустрії, що в світі гібридної війни з Росією, ще більш підірве позиції України.

    Адже на сьогоднішній день, суд Іменем України видає ухвали, які навмисно чи ненавмисно, формують негативне відношення до української держави та влади. Ми, представники української музичної індустрії, не хочемо допустити утиску своєї галузі, яка в цей час, як і багато інших, переживає складні часи. Ми – більш ніж просто підприємства, адже наша діяльність спрямована на фінансування створення нової української музики, без якої не може бути української культури і нації.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.