• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко перебуває з робочою поїздкою на Закарпатті

    Опубликовано: 2005-12-13 12:38:00
    Міністр Юрій Поляченко здійснює робочу поїздку у Закарпатську область. Міністр відвідав с. Сімер, де зареєстровано спалах захворювання на черевний тиф. Він ознайомився з роботою фельдшерсько-акушерського пункту та подарував комплект медичного обладнання для сільської амбулаторії.
     
    Юрій Поляченко відвідав сільську лікарню, в якій лікуються хворі з діагнозом "черевний тиф". В цілому він залишився задоволеним роботою медиків: допомога надається у повному обсязі, є все необхідне для лікування. Після виходу з лікарні Юрій Поляченко повідомив ЗМІ, що з епідеміологічного фонду Міністерства охорони здоров'я виділено 400 тисяч гривень для закупівлі необхідної вакцини, дезинфікаційних засобів та медикаментів.
     
    Інформаційно
     
    За минулу добу станом на 800 12.12.2005 року в с. Сімер Перечинського району Закарпатської області нових хворих на черевний тиф не виявлено.
     
    Окрім 7 хворих, в стаціонарі перебувають 23 особи, які проходять клінічне обстеження як такі, що мали контакт з хворими або вживали воду, забруднену збудником черевного тифу. За минулу добу проведено 201 подвірних обходи, оглянуто 473 особи - осіб з лихоманкою не виявлено.
     
    За попередніми даними епідеміологічного розслідування, причиною спалаху стало вживання води із шахтного колодязя та каптажу, в якій виявлений збудник черевного тифу.
     
    Проводяться лабораторні дослідження проб, відібраних на об'єктах довкілля, а саме: 5 проб питної води та 100 змивів з об'єктів навколишнього середовища.
     
    В ході ліквідації осередку черевного тифу у с. Сімер Перечинського району за період з 30.11.05 р. було проведено 1 167 подвірних обходів, оглянуто 4 034 особа, виявлено 8 осіб з лихоманкою. Лабораторіями санітарно-епідеміологічної служби досліджено 1 529 проб з об'єктів довкілля (харчових продуктів, питної води, змивів тощо). Було виявлено 30 проб, які не відповідали вимогам санітарних норм. Із 3 проб питної води, відібраної із шахтної криниці у вогнищі, був виділений збудник черевного тифу. З профілактичною метою проведено дезінфекція 1 227 об'єктів, в тому числі 619 вбиралень, 13 каптажів, 479 колодязів.
     
    Населення села забезпечене завізною питною водою гарантованої якості. Окрім того, враховуючи результати лабораторного контролю населенню дозволено користування питною водою 72 індивідуальних колодязів, які постійно дезінфікуються.
     
    Проводиться санітарно-освітня робота серед населення з питань запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції. Продовжуються протиепідемічні заходи у вогнищі. Ситуація знаходиться на контролі Міністерства охорони здоров'я.
     
    Під час робочої поїздки міністр охорони здоров'я ознайомився з організацією роботи та станом надання медичної допомоги в Закарпатській обласній інфекційній лікарні. Юрій Поляченко відвідав хворих з підтвердженим діагнозом черевного тифу та контактних осіб, котрі знаходяться під наглядом у лікарні. За попереднім прогнозом медиків хворі на тиф будуть перебувати у лікарні до Нового року. Частину контактних осіб протягом цього тижня буде виписано з лікарні додому.
     
    Міністр охорони здоров'я зазначив, що на сьогоднішній день в закарпатському регіоні зосереджено всі організаційні та профілактичні заходи, що унеможливлюють поширення черевного тифу. Вогнище цього захворювання практично локалізовано. За прогнозами медиків можуть бути лише поодинокі випадки. Юрій Поляченко висловив сподівання, що подальшого поширення хвороби не буде. Для надання допомоги лікарі забезпечені необхідними лікарськими та дезинфікаційними засобами. Міністр подарував обласній інфекційній лікарні апарат штучної вентиляції легенів для дітей та комплект ультразвукової діагностики.
     
    Юрій Поляченко відвідав Ужгородський центр СНІДу, де відкрив лабораторний корпус. Міністр зазначив, що у Закарпатській області низький рівень інфікування ВІЛ та захворюванності на СНІД, а рівень надання медичної допомоги щодо інфекційних захворювань та ВІЛ/СНІДу у Закарпатській області є належним.
     
    Інформаційно:
     
    Всього в області зареєстровано 197 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 56 хворих на СНІД. Серед зареєстрованих - 72 споживачі ін'єкційних наркотиків.
     
    Станом на 01.12.05р. на диспансерному обліку перебувають 100 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 22 - хворі на СНІД. За період епіднагляду 32 особи померли від СНІДу.
     
    Дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями -11, з них 9 дітей віком до 18 місяців.
     
    Протягом 11 місяців 2005 року на диспансерній облік взято 34 особи з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції, із них 7 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.
     
    Загальна кількість досліджень у центрі становить в середньому 9 - 10 тис. на місяць.
     
    Окрім того, в рамках робочої поїздки Юрій Поляченко відвідав кардіодиспансер та зустрівся з керівниками та представниками медичних закладів регіону. Міністр закликав медичну громадськість Закарпаття взяти активну участь в обговоренні та формуванні Національного плану дій та Дорожньої карти системи охорони здоров'я. Юрій Поляченко поінформував медиків Закарпаття про Указ Президента "Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення" та пріоритетні напрямки галузі:
     
    - попередження серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань;
     
    - протидія захворюванню на туберкульоз;
     
    - профілактика та боротьба з ВІЛ-інфікуванням та СНІДом;
     
    - боротьба з онкологічними захворюваннями;
     
    - створення Всеукраїнського центру охорони здоров'я матері і дитини, -
     
    які були взяти Президентом під під власний патронаж.
     
    Міністр запитав у представників медичної громадськості регіону про готовність прийняття цільових фінансових субвенсій на виконання національних програм.
     
    Основні запитання, які задавали міністру представники медичних закладів Закарпаття, стосувалися змін деяких наказів МОЗ (зокрема 33 та 175), а також перспектив забезпечення первинної ланки (ФАПів, ЦРЛ) медичним обладнанням. Відповідаючи на запитання, Юрій Поляченко зазначив, що у Міністерстві працює робоча група по внесенню змін до вищезгаданих наказів МОЗ. Міністр звернувся до медичної спільноти з проханням спрямовувати до Міністерства пропозиції щодо змін до нормативно-регуляторної бази галузі. Що стосується забезпечення первинної ланки медичним обладнанням, міністр повідомив, що у проекті бюджету на 2006 рік додатково виділено 250 млн. грн. для забезпечення обладнанням ФАПів та сільських амбулаторій.
     
    Юрій Поляченко подякував медикам Закарпаття за роботу. Міністр залишився задоволений рівнем організації та наданням медичної допомоги в регіоні.
     
     
    Прес-секретар міністра Уляна Лозан
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.