• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Савчук: Встановивши сонячну електростанцію, домогосподарство може стати не лише енергонезалежним, а ще й заробляти чималі кошти

    Опубликовано: 2016-12-19 08:41:13

    Встановивши сонячну електричну станцію, приватні домогосподарства можуть продавати електроенергію в мережу без ліцензії та за вигідною ціною. Така можливість у них з’явилася завдяки введеному минулого року Законом України №514-VIII «зеленому» тарифу на купівлю електроенергії, виробленої сонячними установками потужністю до 30 кВт.

    «Ті домогосподарства, які встановили сонячні панелі у 2016 році, можуть продавати надлишок згенерованої електроенергії за ціною 19 євроцентів за 1 кВт*год або 5,59 грн./кВт*год», - підкреслив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

    Для прикладу, сонячна електростанція домогосподарства, що знаходиться в Київській області, виробляє близько 30,5 тис. кВт*год/рік, з врахуванням власного споживання на рівні 2500 кВт*год/рік. Таке домогосподарство заробить на продажу «чистої» електроенергії близько 135 тис. грн в рік. Отже, це в середньому близько 11 тис. грн у місяць. За оцінками експертів, окупність станції на 30 кВт становитиме до 7 років.

    Як зауважив Голова Агентства, з моменту встановлення у 2015 році «зеленого» тарифу на закупівлю сонячної електроенергії стрімко зростає кількість домогосподарств, які переходять на «чисті» джерела. Так, у 1-му кварталі 2016 року кількість таких домогосподарств збільшилася на 22,1%, порівняно з попереднім, ще через квартал – на 44,3%, у третьому кварталі – на 45,4 %. Отже, все більше домогосподарств вбачають переваги використання сонячних панелей.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.