• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Оскільки ми є авторами Національної стратегії з прав людини, ми маємо брати частину відповідальності за процес її імплементації»

    Опубликовано: 2016-12-12 08:33:53

    Про це заявила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час презентації річного звіту за результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини (1 грудня 2015 – 1 грудня 2016).
    «Минулого року ми спільно дуже раділи тому, що спільними зусиллями, разом із урядовцями ми створили Національну стратегію у сфері прав людини. На сьогодні ми вже маємо документ, у якому викладено бачення прав людини на 5 років уперед. Рік тому ми всі мріяли про те, щоб  Нацстратегія стала «живою» в частині її реалізації. Тепер ми розуміємо, що з часом, у разі необхідності, в неї необхідно буде вносити зміни, доповнення, адже виклики, які були минулого року, змінилися іншими у році нинішньому», – зазначила у своєму вітальному слові Валерія Лутковська.
    За словами Уповноваженого, одразу після ухвалення Національної стратегії у сфері прав людини представники Офісу Омбудсмана і громадських організацій об’єдналися з метою пошуку оптимального рішення, як реалізовувати і стежити за імплементацією цього важливого документа. Як відомо, для проведення постійного моніторингу за поетапною імплементацією Нацстратегії було ухвалено Меморандум про співпрацю між представниками громадянського суспільства та Уповноваженим з прав людини.
    «Зважаючи на те що ми є авторами Стратегії, ми маємо брати частину відповідальності за процес її імплементації. Якщо державні органи не допрацьовують в частині виконання тих чи інших завдань, зазначених у Плані дій, то наше завдання – максимально  підштовхнути їх до цього», – переконана Валерія Лутковська.
    Подальшими кроками Уповноважений з прав людини вбачає продовження моніторингу, а також тиску на Уряд щодо виконання завдань, зазначений у Плані дій.
    «Навіть тоді, коли ми бачимо, що виконано лише 21% із запланованого, ми не повинні розчаровуватися. Теоретично створення платформи було покликано полегшити виконання покладених завдань і нам, і уряду, але тільки за умови наявності спільної роботи, спільних цілей і розуміння, як це має відбуватися. Я переконана, що необхідно організувати зустріч із Урядом, щоб переказати їм наше занепокоєння, а також наше бажання співпрацювати надалі, але співпрацювати ефективно, а не формально», – зауважила Валерія Лутковська.
    У свою чергу, Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини  Аркадій Бущенко висловив переконання, що не зважаючи на те, що  результати виконання стратегії невтішні, ситуація могла б бути ще більш песимістичною, якби протягом року не відбувалося такого активного і видимого для Уряду моніторингу виконання Плану дій з реалізації стратегії.
    «Значна частина успіху у виконанні Стратегії зумовлена активною  позицією громадських організацій і Офісу Омбудсмана. Стратегія – це важливий адвокаційний документ, яким ми будемо послуговуватися для просування важливих змін в українському суспільстві. І якщо на цьому шляху Стратегія потребуватиме корекції, ми готові доповнювати її і актуалізувати до нових викликів у державі», – зазначив Аркадій Бущенко
    Вітаючи з річницею прийняття Національної стратегії у сфері прав людини, директор Офісу з питань демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Томас Уайт закликав українців надихатися і пишатися цим документом.
    «Повага до прав людини є основою будь-якої незалежної демократичної держави. Це не абстрактні слова, а навпаки – важка і відповідальна робота, яка потребує кожного дня крок за кроком йти шляхом змін», – зазначив Томас Уайт.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.