• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Реакція бізнесу на скасування в Україні мораторію на експорт лісу-кругляка

    Опубликовано: 2016-11-29 15:13:57

    Середа, 30 листопада 2016, 14.30-15.30
    Адреса: ІА “Укрінформ”, вул. Б. Хмельницького, 8/16

    Відбудеться прес-конференція на тему: «Реакція бізнесу на скасування в Україні мораторію на експорт лісу-кругляка».
    Спікерами на прес-конференції виступатимуть:
    Віктор Галасюк  –  Голова комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва
    Людмила Гуріна – Всеукраїнська організація деревообробної промисловості
    Вадим Шемонаєв – Громадська спілка виробників клеєної фанери
    Дмитро Артемчук – Всеукраїнська асоціація деревообробних підприємств
    Сергій Салівон  –  Директор департаменту економічної політики Федерації роботодавців України

    Україна в найближчі тижні може скасувати заборону на експорт необробленої деревини, в обмін на отримання траншу ЄС у сумі 600 млн євро. Про це минулого тижня заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер за результатами саміту Україна-ЄС у Брюсселі.
    Ціна питання - колосальні втрати для економіки та екології України, в обмін на 600 млн. євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу.
    Для українських деревопереробників мораторій на експорт деревини не є якоюсь самоціллю. Проте, поки в Україні не існує чіткого регулювання ринку деревообробної сировини, яке захищає національного виробника, мораторій на експорт необробленої сировини не можна скасовувати. Тому що, в умовах, коли ринок необробленої деревини в Україні законодавчо не врегульований та корумпований, коли переробникам не вистачає сировини навіть в умовах дії мораторію, коли українські виробники, які платять податки і соціальні внески не мають жодних переваг перед експортерами сировини, мораторій є єдиним інструментом, що може хоч якось забезпечити їх сировиною для виробництва.
    Ще в травні урядом, на зустрічі з представниками деревообробної галузі, було обіцяно, що зняття мораторію станеться тільки після нормативного врегулювання функціонування ринку необробленої деревини, яке дозволить подолати корупцію і забезпечити сировиною виробників. Однією з альтернатив скасуванню мораторію на експорт необробленої сировини, могло б стати запровадження вивізного мита експортного збору на рівні, принаймні,  50 євро/куб м. Проте, з травня Кабміном, а цим питанням також займаються МінАПК і МЕРТ, так і не було нічого зроблено.

    Від часу введення в Україні заборони на експорт необробленої деревини ще не минуло й року. Проте, понад 15% підприємств, які займалися первинною деревообробкою, за цей час перейшли у глибинну переробку, інвестувавши у це власні кошти та, відповідно, створивши ще більшу додану вартість. Крім того, деревообробна промисловість продемонструвала приріст 15%, а меблева 12%. На фоні падіння загального товарного експорту, почав стрімко зростати й експорт оброблених лісоматеріалів (на 12%), що поповнило торговельний баланс країни на 22 млн. дол. США лише за півроку дії мораторію.

    Середня додана вартість, що створюється під час переробки 1 куб. м деревини - $50-60. Таким чином, додана вартість, створена в результаті переробки деревини, що раніше експортувалася, складатиме приблизно 500 млн. дол. США. Разом з тим Україна суттєво програє в умовах залучення інвестицій сусіднім країнам, де деревопереробники отримують системну державну підтримку. Тому, зрозуміло, що однієї заборони на вивіз лісу-кругляка мало. Має бути ще й максимальне державне сприяння розвитку деревообробної галузі для того, щоб деревину було вигідніше переробляти в країні ніж вивозити закордон.

    Серед перших важливих умов для того, щоб перестали нещадно вивозити лісову сировину - необхідність взяття під контроль економічного кордону країни, у тому числі, подолання масштабної контрабанди лісу-кругляка на митниці, щоб захиститись від сірого імпорту та чорного експорту деревини, які створюють штучний дефіцит.

    Серед обов'язкових умов також прийняття законодавства про внутрішній ринок необробленої деревини - удосконалення біржової торгівлі; встановлення пріоритетності доступу виробників до сировини, виходячи з обсягів їх експорту, сплати податків та зарплатні; лібералізація та підвищення прозорості внутрішнього ринку деревини.

    Важливо також запровадити в Україні інвестиційні стимули для нових виробництв, наприклад, через індустріальні парки, а також провести комплексну реформу лісогосподарського комплексу.

    Порівнюючи ефективність використання лісового господарства в Польщі та Україні, можна побачити, що площа лісів у нас однакова, а раціональність використання цих природних ресурсів на порядок відрізняється. Обсяги деревообробної, меблевої, паперової промисловості у Польщі складають майже 25 млрд дол., а в Україні цей показник становить лише 2,5 млрд. дол. Різниця у десять разів. Це говорить про те, що при правильній та ефективній державній регуляції Україна має всі перспективи, щоб деревообробна галузь мала не гірші перспективи ніж у тій же Польщі. Експорт всіх українських товарів - це 38 млрд дол. на рік, у той час як у Польщі тільки виробництво деревообробної промисловості становить майже 25 млрд дол.

    Європейські чиновники, які, по суті, вимагають від України, в обмін на черговий фінансовий транш, скасування мораторію на експорт необробленої деревини, цінують свій ліс і не дозволять вивозити нещадно сировину. Європейці розглядають ліс, як поновлюваний природний ресурс, який надає можливість використовувати його в господарських цілях. На жаль, про українських чиновників, судячи зі всього, цього сказати не можна.

    З питань акредитації преси звертайтесь за телефоном - 251-70-65, 097 509-15-04, 098 944-44-22 або відправляйте заявку на andreychuk@fru.org.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.