• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Про пташиний грип з перших вуст

    Опубликовано: 2005-12-09 16:07:00
    За попередньою інформацією російських спеціалістів з Інституту захисту тварин Російської Федерації (м. Володимир), в Криму виявлено небезпечний для людини вірус пташиного грипу зі штамом H5N1. Про це повідомив екс-голова департаменту ветеринарної медицини України Петро Вербицький.
     
    За його словами, після того як українська центральна лабораторія підтвердила наявність в АР Крим вірусу пташиного грипу H5, українські спеціалісти відіслали кров мертвої птиці на дослідження до Росії. Остаточні результати російських вчених надійдуть 9 грудня. Він також додав, що для підтвердження результатів матеріали будуть надіслані до європейської лабораторії.
     
    Нагадаємо, що 25 листопада Державна ветеринарна служба Автономної Республіки Крим отримала інформацію про масові захворювання птиці. На сьогодні надзвичайний стан введений у селах Некрасовка Советського району, с. Ізобільне та с. Омелянівка Нижньогірського району, с. Завіт-Ленінський та с. Пушкіне у Джанкойському районі АР Крим. Станом на 8 грудня виявлено нові випадки масового захворювання та загибелі домашніх птахів у садибах громадян, що проживають в селах Дмитровка, с. Чорноземне, с. Краснофлотське, с. Советське, с. Хлібне Советського району, с. Зорькіно Нижньогірського району, с. Воінка Красноперекопського району.
     
    У вищезгаданих селах організовано проведення подвірних обходів медичними бригадами. Всього працюють 55 бригад. Ними проводиться перевірка населення і виявлення осіб з проявами грипу та ГРВІ. Зокрема, 08.12.05 р. з 8-00 до 14-00 години у вищезгаданих селах були проведені обходи 3407 садиб, оглянуто 7664 особи.
     
    «На території Кримської автономії утримується 11 млн. голів птиці. При такому масиві птиці безумовно існує її захворювання і загибель»,— підкреслив П. Вербицький.
     
    За його словами, Державна ветеринарна служба постійно отримує офіційну інформацію про епізоотичну ситуацію у світі щодо високопатогенного грипу. В Україні постійно проводяться методи загальної профілактики. Таким чином, якщо в якійсь державі, яка експортує м’ясо на Україну, був виявлений вірус пташиного грипу, імпорт живої птиці та продуктів птахівництва був одразу ж призупинений.
     
    Останні два роки ветеринарною службою проводився інтенсивний моніторинг як епізоотологічний, так і лабораторний. За результатами моніторингу, з початку року і до вересня місяця було проведено 23 тис. досліджень на грип. На середину листопада було проведено вже 48 тис. досліджень. Моніторинг показав, що в 1 400 випадках була виявлена позитивна реакція на наявність антитіл до вірусу грипу.
     
    «Проведене типування вірусу показало, що це був вірус H1, H2 і H3, тобто низькопатогенний штам. Але через низькопатогенний штам карантин у всьому світі не проводиться»,— сказав він.
     
    За словами П. Вербицького, ризик пересічній людині захворіти пташиним грипом практично нульовий. «Ризик захворіти на туберкульоз в сотні тисяч разів вище для громадянина України, ніж захворіти на пташиний грип. Більше того, як приклад, нагадаю, в 68 пунктах Російської Федерації пройшла епізоотія H5N1 і жодна людина не захворіла»,— підкреслив він.
     
    За даними Державної ветеринарної служби, Україна останню епізоотію переживала в 1964 році на території Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та в інших областях. Ця епізоотія пройшлася по водоплавній птиці. Загинуло кілька сот тисяч голів птиці, особливо молодняку, але жодного випадку захворювання людини на пташиний грип не було.
     
    Щодо промислового птахівництва, він зазначив, що в Україні продукція птахівництва є безпечною для споживання.
    «На сьогоднішній день ми вважаємо, що вся птахівнича продукція, яка реалізується в торгівельній мережі на території України є абсолютно безпечною для вживання людиною»,— зазначив екс-головний спеціаліст з ветеринарної медицини.
     
    В той же час, він додав, що встановлені обмеження в АР Крим (реалізація на ринках м’яса вирощеного в подвір’ях громадян) є тимчасовою мірою для того, щоб повністю вивчити епізоотичну ситуацію в регіоні. В Криму сьогодні проводиться постійний обхід і оглядається вся птиця, щоб, перш за все, не розповсюдити інфекцію на інші регіони.
     
    Він також зауважив, що Державна ветеринарна служба ніколи не йшла шляхом приховування інфекції від обліку.
     
    «По перше, це є кримінальна відповідальність згідно нашого законодавства, по друге, це міжнародна відповідальність. Кожна державна ветеринарна служба зобов’язана протягом 24 годин повідомити до відповідної інстанції про встановлення діагнозу і надати інформацію про перебіг цієї хвороби»,— зазначив він.
     
    Довідка ELCOMART News. Пандемічний грип — це глобальне поширення захворювання, що виникає за допомогою нового підтипу вірусу грипу і уражає людей, викликає клінічні захворювання й ефективно поширюється від людини до людини. Підтипи класифікуються на розходженнях білків вірусного гемаглютиніна (НА) і нейрамінідаза (NA) на поверхні вірусу грипу А. Були виявлені шістнадцять різних HA і дев'ять NA. Усі підтипи містяться в пташиному грипі, але відомо, що тільки підтипи H1N1, H2N2 і H3N2 можуть циркулювати в людському організмі. Можливо, що підтип вірусу H5 не становить загрози для людини.
     
    H5N1 або інший підтип серед людей може викликати пандемічний грип через свою виявлену здатність передаватися безпосередньо від птаха до людини, а, потрапивши до людського організму, викликати важкі захворювання підвищеного ризику смертності. Віруси грипу легко обмінюються генетичним матеріалом, якщо організм носія інфікований двома різними вірусами. Якщо це відбувається між пташиним і людським грипом, то може зародитися новий гібрид, невідомий людській імунній системі, що може викликати важкі захворювання і легко передаватися від людини до людини. Оскільки не можливо визначити здатність H5N1 викликати пандемічний грип і встановити час його настання, масштаб захворювання пташиним грипом і близький контакт між людьми і птахом може представляти надзвичайну епідемічну загрозу.
     
    У 2005 р. Всесвітня Організація охорони здоров'я опублікувала схему класифікацій пандемічної загрози й епідемії і рекомендації для національного і міжнародного реагування і підготовки. Сьогоднішня ситуація, пов'язана з H5N1, класифікується як фаза 3 — тривога епідемії. Поки не ясно, чи буде штам епідемії еволюціонувати поступово, підсилюючись доти, поки не зможе переноситися від однієї людини до іншої (фази 4 і 5), чи це відбудеться в єдиний етап (фаза 6).
     
    Фаза 1. Субтип вірусу грипу, який призводить до інфікування людського організму, може існувати в організмі тварин, але ризик інфікування людини залишається низьким.
    Фаза 2. Циркулюючий субтип вірусу грипу представляє величезний ризик захворюванню людини.
    Фаза 3. Не існує передачі від людини до людини або тільки в дуже рідких випадках — передача при близькому контакті. Ця ситуація на сьогодні відбувається в Криму.
    Фаза 4. Мала група хворих з обмеженою передачею від людини до людини, але поширення сильне локалізоване, звідси припущення, що вірус неадаптований до людського організму.
    Фаза 5. Велика група хворих. Але передача до людини поки локалізована, звідси припущення, що вірус вже краще адаптований до людського організму, але поки не до кінця має здатність переноситися.
    Фаза 6. Підвищена і стійка передача серед населення.
     
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.