• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Меліхова: Пам’ятка ЮНЕСКО - Варязькі печери - стала заручником земельного питання

    Опубликовано: 2016-10-13 15:43:53

    Варязькі печери, які є частиною пам’ятки ЮНЕСКО – Києво-Печерської Лаври - знаходяться в аварійному стані. Проте розпочати комплексні роботи по їх збереженню буде не можливо навіть вразі виділення грошей, оскільки досі не вирішено питання землевідведення.

    Про це йдеться у відповіді від Міністерства культури України, яку отримала депутатка Київради Тетяна Меліхова на своє депутатське звернення щодо стану виконання запланованих робіт в рамках затвердженої Програми збереження Варязьких печер.

    Справа в тому, що хоч Варязькі печери юридично є частиною пам’ятки ЮНЕСКО – Києво-Печерської Лаври - але більша їх частина (80% лабіринту) розташована поза межами території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника – на території Печерського ландшафтного парку (Співоче поле).

    «Якщо держава або місто виділяє кошти з бюджету під якусь потребу, то ці кошти мають бути комусь передані. Адже ніяка компанія не візьметься за виконання робіт, не маючи конкретного замовника послуг та платника за ці послуги. Оскільки територія, на якій знаходяться Варязькі печери в більшості своїй не належить Заповіднику, то і виділення коштів на укріплення лабіринтів та збереження унікальної пам’ятки та її сакрального простору, виділені бути не могли і не можуть», - пояснила Т. Меліхова.

    Саме тому, за словами Міністерства культури, на даний час опрацьовується питання щодо відведення додаткових земельних ділянок Заповіднику, співробітники якого з 2005 року проводять моніторинг технічного стану печер, вологості ґрунтів та температурно-вологісного режиму повітря.

    За висновками експертів Заповідника, печери перебувають в незадовільному стані, частина – в аварійному стані і потребують проведення першочергових протиаварійних робіт. За останні два роки, завдяки відносно сприятливим кліматичним умовам і прийнятим превентивним заходам (заборона паркування тра нспорту під час масових заходів на Співочому полі тощо), технічний стан Варязьких печер залишається стабільним (хоч і аварійним). Частина території над печерами знаходиться у незадовільному стані і потребує негайного впорядкування з проведенням заходів щодо відведення поверхневого стоку.

    Довідка: Варязькі печери є складовою пам’ятки архітектури та містобудування національного значення – Дальніх печер, що є частиною пам’ятки ЮНЕСКО – Києво-Печерська Лавра. Назва, імовірно, походить від того, що варяги, які проклали Дніпром торгівельний шлях «із варягів у греки», користувалися Варязькою печерою. Печерський патерик назву пов′язує з варягами, які сховали в ній скарби, золото, срібло й латинський посуд. Варязькі печери становлять окреме відгалуження комплексу Дальніх печер зі складною системою ходів загальною довжиною близько 175 м. Вхід до них розташований у західній частині Аннозачатіївської церкви на Дальніх печерах. Це — підземний коридор із п′ятьма відгалуженнями , однією двокімнатною келією і трьома нішами. Висота коридору — близько 2 м.

    Природні, антропогенні та техногенні чинники настільки негативно впливають на сучасний технічний стан збереження Варязьких печер, що на 35 сесії ЮНЕСКО (в травні 2011 року) було заслухано інформацію щодо їх незадовільного стану та висунуто до України вимоги щодо вжиття заходів, спрямованих на їх збереження. Враховуючи наведене та відповідно до рішення Наглядової ради Києво-Печерського заповідника спільно зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою було розроблено концепцію Програми збереження Варязьких печер на 2012-2014 роки, яку після її розгляду та схвалення на засіданні науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини (від 11.09.12 №56) було затверджено Міністерством культури України.

    Крім того, Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою за участі Заповідника забезпечено розроблення проектної документації на реставрацію аварійних ділянок лабіринтів Дальніх та Варязьких печер. Заз начена документація отримала позитивний висновок експертизи. А також погоджена і затверджена у встановленому порядку. На той час вартість виконання першочергових протиаварійних реставраційно-консерваційних робіт становить близько 1,5 млн. грн.., а загальна вартість робіт з реставрації Варязьких печер складає близько 10 млн. грн.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.