• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Савчук: Інвестор потребує чіткого та зрозумілого законодавчого поля у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності

    Опубликовано: 2016-10-13 08:46:20

    Про це повідомив Голова Держенергоефективності на круглому столі «Відновлювані джерела енергії та енергоефективність в новій Енергетичній стратегії України – імітація змін чи основа для реформи енергетичного сектору?», який відбувся сьогодні, 12 жовтня 2016 року, у Комітеті ВРУ з питань ПЕК.

    Виступаючи, Голова Агентства Сергій Савчук відзначив важливість обговорення цілей розвитку відновлюваної енергетики до 2035 та 2050 років. Водночас він звернув увагу присутніх на те, що вже сьогодні необхідно робити чіткі кроки законодавчого регулювання сфери відновлюваної енергетики.

    «Одночасно з опрацюванням Енергетичної стратегії, нам потрібно сприяти максимально швидкому прийняттю законопроектів, які вже зараз давали б нам можливість скорочувати споживання енергоресурсів, розвивати виробництво енергії з відновлюваних джерел. Удосконалення законодавства – це саме ті кроки, яких від нас чекають інвестори та бізнес. Вони потребують конкретики у правовому полі, прозорого ринку, зрозумілих правил гри на ньому», - наголосив Сергій Савчук.

    Голова Агентства повідомив, що Держенергоефективності разом з Комітетом ВРУ з питань ПЕК та іншими народними депутатами саме з цією метою розробило вже чимало законопроектів, які потребують якнайшвидшого прийняття.

    Як зауважив Голова, наразі на розгляді у Верховній Раді України знаходяться такі ключові законопроекти:

    ·       щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії (№4334 від 30.03.2016);

    ·       про внесення змін до базового Закону України про енергосервіс (№ 4549 від 29.04.2016);

    ·       про енергетичну ефективність будівель (№4941 від 11.07.2016);

    ·       про комерційний облік комунальних послуг (№ 4901 від 06.07.2016);

    ·       щодо запровадження обов’язкого стимулюючого тарифного регулювання, у тому числі у сфері теплопостачання (№ 4937 від 08.07.2016) та інші.

    Під час виступу Сергій Савчук висловив підтримку позиції німецького експерта, розробника системи «зелених» тарифів, «гуру» у питаннях відновлюваної енергетики Ханса-Йозефа Фелла про те, що розвиток відновлюваної енергетики в Україні – єдиний шлях позбуття залежності від імпортованих традиційних енергоресурсів, особливо газу. Також, за «зеленими» проектами – економічне зростання, додаткова зайнятість населення, сталий енергетичний розвиток країни.

    Ханс-Йозеф Фелл розповів про досвід Німеччини на шляху розвитку відновлюваної енергетики. Крім того, повідомив, що в деяких країнах, наприклад, Данії, Швеції, Ісландії, вже розробляються стратегії переходу на 100%-ве використання відновлюваних джерел енергії до 2050 року. За його словами, Україна, враховуючи її ресурсний потенціал, має всі шанси наздогнати розвинуті країни. Для цього потрібна правильна політика стимулювання розвитку цієї сфери.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.