• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Савчук: Ми розробили регуляторну базу, яка стимулюватиме розвиток відновлюваної енергетики в Україні, і продовжуємо її удосконалювати

    Опубликовано: 2016-10-13 08:44:55

    11 жовтня 2016 року Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у 8-ому Міжнародному форумі сталої енергетики в Україні SEF 2016 KYIV, де презентував інвесторам стан розвитку відновлюваної енергетики в Україні, особливості правового поля у цій сфері та розповів про подальші кроки його удосконалення.

    «Один з ефективних у світі інструментів залучення інвестицій у «зелені» проекти – це «зелений» тариф. Як Вам всім відомо, минулого року за активної участі Держенергоефективності розроблено і Парламентом прийнято Закон України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії. Саме цим Законом ми прив’язали «зелений» тариф до курсу євро аж до 2030 року. Також збільшили «зелений» тариф для виробників електроенергії з біомаси та біогазу до 12,38 євроцентів за кВт*год», - повідомив С. Савчук у ході виступу.

    «Цим законом ми дали «зелений» тариф для невеличких сонячних електроустановок потужністю до 30кВт, які встановлюються на дахах звичайних приватних будинків. Надлишок виробленої електроенергії домогосподарство може продавати у мережу за 19,01 євроцентів за кВт*год. З початку дії Закону щоквартально збільшується кількість домовласників, які встановлюють сонячні панелі. Сьогодні їх вже 430, а на початку 2015 року було лише 94. У нас є можливість створити величезний внутрішній ринок сонячних панелей, які будуть набагато дешевше за імпортовані», - зауважив Голова та поінформував і про інші позитивні положення цього закону.

    У ході виступу Сергій Савчук запевнив учасників Форуму, що на ринку України вже чимало успішно діючих проектів з виробництва електроенергії з біогазу та біомаси, з вирощування енергокультур тощо. Більше того, є численні розроблені проекти з усіма технічними умовами, техніко-економічним обґрунтуванням і можливістю підключитися до мереж.

    На Форумі також виступив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, який презентував потенціал використання земель зони відчуження у Чорнобилі для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, зокрема, сонячної електростанції. Для цього є всі передумови. Зокрема, цього року прийнято Закон України, який дає можливість врегулювати питання розпорядження землями державної власності у зонах відчуження та видачі дозволів на спеціальне використання земель.

    У свою чергу, Ханс-Йозеф Фелл, президент Energy Watch Group, екс-депутат парламенту Німеччини, розробник системи «зеленого» тарифу, привітав наміри української влади реалізовувати подібний проект, а також інші позитивні зрушення у сфері відновлюваної енергетики. Він також вчергове наголосив на необхідності в Україні розвивати відновлювану енергетику. Це, на його думку, важливо не тільки з огляду на глобальну зміну клімату, а, перш за все, з точки зору питань економічного розвитку та енергобезпеки країни.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.