• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Деінституалізація дитячих інтернатів: перші кроки на Одещині

    Опубликовано: 2016-09-26 15:52:38

    Моніторингова група у складі працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини і громадських моніторів відвідала Білгород-Дністровський дитячий будинок-інтернат на Одещині.
    Інтернат розрахований на перебування 225 осіб, але потужностей і простору не вистачає для проживання такої кількості підопічних. Наразі в інтернаті перебувають 157 осіб, є дитяче відділення, в якому проживають 24 дитини, три молодіжних групи – 60 підопічних. Як позитив монітори відмітили зменшення в установі кількості дітей та відкриття реабілітаційного відділення на його базі, яке відвідують 18 осіб. Саме у таких відділеннях фахівці надають дітям з інвалідністю необхідну фахову допомогу з реабілітації, а батьки у цей час можуть працювати, при цьому діти виховуються безпосередньо в своїх біологічних сім’ях.
    Також в інтернаті запроваджено індивідуальний підхід до реабілітації, який здійснює мультидисциплінарна команда: педагоги, медики, психолог, реабілітолог, фахівець з трудотерапії та інші. Кожний спеціаліст ставить реальні завдання, і персонал працює над досягненням змін, періодично оцінюючи результати і корегуючи цілі. Для цього є матеріальна база та фахівці. У закладі не вистачає розроблених та адаптованих методик для навчання і реабілітації дітей із помірною розумовою відсталістю. Тому для роботи із підопічними зазначеного ступеню розумової відсталості працівники інтернату намагаються адаптувати методики, розроблені для спеціальних шкіл для розумово відсталих дітей.
    Персонал радіє реальним успіхам та позитивним змінам кожного вихованця: хтось заговорив після десятилітнього мовчання, хтось навчився грати у шахи чи оволодів комп’ютером. Вихованці мають значні здобутки у спорті та мистецтві.
    Монітори побачили реальну трудотерапію – залучення вихованців до праці з метою формування навичок, які знадобляться їм у самостійному житті. Хоча, на жаль, у громаді таким молодим людям самостійно, без підтримки, жити дуже складно.
    Водночас моніторингова група зафіксувала порушення прав вихованців на користування особистими коштами: на рахунках інтернату накопичилось 3,5 млн грн, які фактично не використовуються на потреби вихованців. На день народження підопічні отримують у подарунок станки і піну для гоління, туалетну воду.
    Всі вихованці (окрім п’ятьох) – недієздатні, при цьому можливість змінення юридичного статусу особи фактично відсутня.
    Щодо виявлених проблем і порушень підготовлено акти реагування Уповноваженого з прав людини.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.