• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інвестиційний клімат в Україні залишається нестабільним

    Опубликовано: 2005-12-05 17:58:00
    Верховна Рада України в першому читанні прийняла два законопроекти, зареєстровані за №7482 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань іпотечних відносин» та №8386 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, пов’язаних з проведенням експерименту у житловому будівництві на базі холдингової компанії „Київміськбуд“». В цих законах передбачається, по-перше, ввести в країні централізовану систему обов’язкового рейтингування емітентів та окремих видів цінних паперів, а по-друге, позбавити забудовників можливості вільно залучати інвестиції в будівництво, монополізувавши цю функцію виключно в Фондах фінансування будівництва (ФФБ) та Фондах операцій з нерухомістю (ФОН).
     
    Українська асоціація інвестиційного бізнесу наголошує, що окремі статті цих законопроектів сприяють створенню монопольних умов діяльності на деяких сегментах ринку, що може мати негативний вплив на інвестиційний клімат в Україні.
     
    Підтримуючи загалом необхідність запровадження саме через закони України системи рейтингування емітентів і окремих видів цінних паперів, Українська асоціація інвестиційного бізнесу вважає, що запропонований в законопроекті механізм рейтингування як примусовий, що здійснюється через монопольну комерційну структуру — Національне рейтингове агентство, порушує принципи ринкової конкуренції і веде до маніпулювання ринком та корупції.
     
    Водночас, у представників Української асоціації інвестиційного бізнесу викликає сумніви доцільність рейтингування не лише облігацій та інших боргових зобов’язань, а й цінних паперів, зокрема, це стосується акцій, які в усьому світі проходять систему котирувань, а не рейтингування, і саме через систему котирувань визначається ступінь їх надійності. Неоднозначною сприймається пропозиція рейтингування векселів. Зазвичай надійність векселів визначається через рейтингування емітентів, що їх емітують.
     
    Асоціація зазначила, що з огляду на те, що рейтингування на платній основі підвищує вартість продукції підприємств — емітентів цінних паперів, послуг банків і не банківських фінансових установ, а також враховуючи монопольне становище Національного рейтингового агентства у встановленні рейтингів, вона вважає за необхідне визначити його статус як непідприємницького товариства, вартість послуг якого тільки забезпечує покриття понесених ним втрат та можливість установлення граничних цін на його послуги за участю Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і Антимонопольного комітету України, закріпивши це законом.
     
    Не менш серйозне занепокоєння викликає спроба через внесення змін до законодавства монополізувати залучення інвестицій в житлове будівництво виключно через фонди фінансування будівництва та Фонди операцій з нерухомістю.
     
    На їхню думку, такі наміри не відповідають вимогам ринкової економіки, орієнтованої на розвиток конкуренції і не сприяють зменшенню вартості послуг посередників в процесах фінансування будівництва.
     
    З реалізацією цих пропозицій від участі у будівництві штучно усуваються інститути спільного інвестування та недержавні пенсійні фонди, діяльність яких в сфері визначена діючим законодавством. Вже накопичені і задіяні значні ресурси для фінансування будівництва житла. Припинення вже розпочатих об’єктів, вартість яких складає декілька мільярдів гривень, в яких задіяні інститути спільного інвестування та пенсійні фонди, призведе до невиконання будівельниками своїх зобов’язань та уповільнення темпів житлового будівництва. Ряд запропонованих змін може негативно вплинути на іпотеку.
     
    Враховуючи, що участь інститутів спільного інвестування у сфері будівництва має довгостроковий характер та спрямована на багаторазове використання у будівництві не лише первинних інвестицій, але і отриманих в процесі інвестування доходів, усунення інституту спільного інвестування з ринку фінансування будівництва негативно відіб’ється на стратегії будівництва житла.
     
    Українська асоціація інвестиційного бізнесу звернулася до народних депутатів України, керівництва Верховної Ради, її комітетів та фракцій з відкритим листом, в якому наполягає на виключенні із тексту законопроектів питань, що пов’язані з рейтингуванням та обмеженням механізмів залучення інвестицій в будівництво.
     
    Одночасно Українська асоціація інвестиційного бізнесу звернулася з такими пропозиціями до прем’єр-міністра України Ю.І. Єханурова, який дав поручення міністерствам і відомствам ще раз повернутися до розгляду цього питання, а також до Комітету фінансів та банківської діяльності та Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства та зв’язку Верховної Ради України.
     
    Довідка ELCOMARTNews.Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) є добровільною, недержавною, некомерційною організацією, заснованою на засадах саморегулювання, рівноправності, вільного волевиявлення і спільності інтересів своїх членів.
     
    УАІБ заснована в квітні 1995 року і є однією з найстаріших професійних організацій учасників фондового ринку. У жовтні 1997 року Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку надала УАІБ статус саморегульованої організації. З червня 2002 року ДКЦПФР рішенням № 158 від 02.06.02 р. надала УАІБ статус СРО ринку цінних паперів, яка об’єднує компанії, що керують активами.
     
    На сьогодні це єдина в Україні саморегульована недержавна організація, якій держава в особі Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку делегувала частку своїх повноважень, визначивши їх в Положенні про діяльність СРО ринку цінних паперів, яка об’єднує компанії з управління активами, затвердженому рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 29.09.2004 р. № 415.
     
    При Асоціації діють три секції:
     
    1) Секція ІСІ з прилюдною пропозицією;
    2) Секція керуючих пенсійними активами та адміністраторів пенсійних фондів;
    3) Секція прямого і венчурного інвестування.
    Участь у роботі секцій добровільна. Компанії-члени УАІБ самостійно обирають найбільш цікаві напрямки роботи Асоціації. Координацію діяльності секцій здійснюють члени Ради УАІБ.
     
    Міжнародні партнери УАІБ:
     
    Федерація об’єднань Асоціацій інвестиційних компаній Європи (FEFSI), а також кореспондентські стосунки з Асоціаціями інвестиційних компаній у кожній Європейській країні (www.fefsi.org), Європейська Асоціація венчурного капіталу(www.evca.com), Центр колективних інвестицій (www.cic.ru), Російська Асоціація венчурного капіталу (www.rvca.ru), Асоціація захисту прав інвесторів (Росія) (www.corp-gov.ru), Центр корпоративного права та управління (www.iclg.ru), Міжнародна фінансова корпорація(www.ifc.org).
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)


    )
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.