• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС: НАЦБАНК ПЕРЕКВАЛІФІКУЄ БАНКІРІВ НА ШПИГУНІВ

    Опубликовано: 2016-08-05 08:47:40

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зауважила Нацбанку на необхідності виключити із проектів документів щодо реєстрацiї/лiцензування та визначення структури власностi банків суб‘єктивні та волюнтаристські норми, що посилює  корупційні ризики банківського нагляду та суперечить законодавству.
    Так, на сайті Нацбанку у проектах Змiн до Положення про реєстрацію та Положення про структуру власностi регулятор у черговий раз розширює свої повноваження та вводить обов‘язок банкірів доносити на своє керівництво.
    Зокрема, у Положенні про реєстрацію Нацбанк наділяє себе правом призупиняти розгляд документів банку для ліцензування/погодження істотної участі. При цьому не визначено ні перелік обставин для такого призупинення, ні його порядок та тривалість, ні процедуру відновлення розгляду. Крім цього, документ дозволяє Нацбанку визнавати на власний розсуд ділову репутацію власників і кандидатів на посаду керівника банку небездоганною, що створює ризики маніпуляцій при прийнятті рішень.
    Також Нацбанк зобов‘язує співробітників банків контролювати ділову репутацію керівників та власників банку, фінансовий стан засновників банку, а у випадку виявлення невідповідності, повідомляти про це НБУ. При цьому співробітники банків повинні це зробити протягом п’яти робочих днів із дня виявлення таких фактів та направити донос електронною поштою Нацбанку.
    Нацбанк також наділяє себе правом визнавати структуру власності банку непрозорою не на основі чітких критеріїв та переліку документів і доказів, а на власний розсуд. Зокрема, НБУ зможе віднести будь-який банк до непрозорого, якшо не виконана абстрактна вимога «подати до Нацбанку достатні докази, що структура власності банку відповідає дійсності». Експерти УКБС попереджають, що це створює зручний та оперативний спосіб усунення з ринку всіх неугодних установ, оскільки згідно законодавства банк із непрозорою структурою власності наражається на численні санкції (не зможе отримати валютну ліцензію, право на підтримку ліквідності) та буде визнаний проблемним. 
     «Регулятор у черговий раз ставить себе поза правовим полем, розширюючи свої можливості для прийняття суб‘єктивних рішень, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Впроваджуючи обов‘язки банкірів доносити на власне керівництво, Нацбанк перекладає на банки свої функції нагляду, які згідно законодавства повинен сам виконувати та нести відповідальність. Мабуть, наступним кроком буде заохочення донощиків у вигляді винагороди чи службового просування».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.