• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зменшення тиску на бізнес та реформування податкової бази поступово виведе економіку з «тіні»

    Опубликовано: 2016-07-22 12:47:14

    Бізнес-спільнота України очікує на зменшення кількості необґрунтованих перевірок та проваджень з боку податкової. Передумови для цього пов’язують із нещодавнім рішенням самої ДФС щодо заборони порушувати кримінальні справи до завершення оскарження результатів податкової перевірки у суді (наказ №633). Якщо цієї нормативної норми дотримуватимуться на ділі, то вже в найближчі місяці кількість необґрунтованих кримінальних справ повинна значно скоротитися.
    Так прокоментували нововведення в Антикризовій раді громадських організацій.
    Нагадаємо, бізнес в Україні через часті випадки із перевірками без вагомих підстав, відсутності стимулів, в тому числі і доступу до кредитних ресурсів, досі перебуває у стані турбулентності. За інформацією бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шемети, минулоріч було порушено 1,7 тис. кримінальних проваджень, а лише 55 були передані до суду з обвинуваченням. Тобто тиску зазнали півтори тисячі компаній, багато з них – представники найбільш успішного сектору в державі - ІТ.
    «Звичайно, вирішення одного завдання – це не комплексна реформа податкової, яка потрібна. Над цим необхідно працювати: ділове співтовариство неодноразово наголошувало на потребі системності в підході до фіскальної, валютно-кредитної політики, стимулювання промислового виробництва тощо», - зазначив голова АРГО, президент УСПП Анатолій Кінах.
    За його словами, промислове виробництво відновило спад (на -2% минулого місяця), а невдалі процеси приватизації (ОПЗ), коли інвестори не ризикнули зайти на український ринок, свідчать про те, що країні гостро не вистачає цілісної економічної стратегії та послідовної діяльності згідно відповідних програм.
    Не менш проблемним питанням є відтік капіталу з України, що обумовлюється відсутністю умов для інвесторів та бізнесу (в тіні – близько 40%). В 2014 році, за підрахунками експертів різних громадських організацій, з  нашої країни було виведено $ 12,2 млрд, що дорівнює 11,7 % ВВП. А в 2015 році  обсяг прямих іноземних інвестицій зменшився на $ 2,54 млрд. або 3,3 % ВВП. І хоча вже в цьому році і спостерігається деякий приріст прямих іноземних інвестицій, але обумовлений він низькою базою порівняння, а самі капіталовкладення дуже вузькоспеціалізовані – переважно в той же аграрний сектор, що і надалі розвиватиме сировинність української економіки.
    Лише в 1 кварталі 2016 року компаніями було виведено за кордон за середньою ставкою податку на прибуток близько 12 млрд. грн. Окрім того, є тенденція і відтоку вітчизняних виробництв за кордон (в країни Балтії тощо), що негативно відобразиться на українській економіці, адже не принесе ні податкових надходжень, ні нових робочих місць.
     «Всі ці ланки взаємопов’язані. Тому провідні ділові асоціації, що входять в АРГО, пропонують низку ініціатив: від реалізації вже розробленої антикризової програми, що була запропонована урядовцям та ВРУ, до конкретних рішень в сфері фіскальної, митної політики та ін. До прикладу, це стосується скасування законодавчих прогалин, що дозволяють виводити капітал за кордон без оподаткування, негайного скасування системи депонування коштів на електронних рахунках в СЕА ПДВ, яка вимиває оборотні кошти бізнесу тощо», - підкреслив Анатолій Кінах.
    За прогнозами експертів АРГО, реалізація комплексу таких ініціатив, за умови узгодженої діяльності уряду, парламенту, НБУ, їх співпраці із бізнесом, дасть набагато вище зростання ВВП в 2017 році, ніж досі прогнозований 1% (за сприятливих умов).
    «Для подолання кризи та виходу на пряму економічного зростання нам потрібні зараз показники 7-8% приросту ВВП», - зазначають в Антикризовій раді громадських організацій.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.