• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Для успішної реалізації Національної стратегії у сфері прав людини потрібне кваліфіковане експертне забезпечення»

    Опубликовано: 2016-07-05 08:44:37

    Це зазначила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час наради з питань організації моніторингу виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, організованої Офісом Омбудсмана та Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ).
    «Питання моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини та виконання Плану дій з її реалізації є першочерговим і пріоритетним завданням нашого офісу. Сподіваюся, що для громадськості так само. По-перше, відповідно до Указу Президента 10 грудня ми маємо представити альтернативну доповідь про виконання Плану дій за поточний рік. По-друге, під час розробки Стратегії ми неодноразово наголошували на тому, що цей документ не має стати декларативним, тож нам необхідно пильно стежити за його поетапною реалізацією», – переконана Валерія Лутковська.
    Під час наради експерти обговорювали, яким чином проводити моніторинг надалі і як зробити його максимально ефективним. Обговорюючи концепцію алгоритму моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини та Плану дій у другому кварталі 2016 року, учасники наради зійшлися на тому, що пріоритетом є винятково виконання Стратегії з прав людини, тому заплановано проводити не лише моніторинг виконання, але й надання кваліфікованої експертної допомоги уряду для сприяння у виконанні положень стратегії. За словами Валерії Лутковської, результати моніторингу повинні містити не лише критичні зауваження, а й висловлення експертної думки, яка допоможе уряду визначитись у своїх подальших діях.
    «Ані Офіс Омбудсмана, ані Українська Гельсінська спілка з прав людини не мають достатніх ресурсів для здійснення моніторингу усіх аспектів такого комплексного документа як Стратегія, тому ми зацікавлені в участі представників широкого кола громадськості і тієї платформи, яку ми створили. З початку року ми запровадили активний стиль моніторингу для того, щоб отримувати об’єктивну інформацію про стан виконання Стратегії. У цьому значну підтримку нам надає Омбудсман, і ми використовуємо ресурс Офісу Омбудсмана для підвищення якості нашого моніторингу», – зазначив виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко.
    Під час наради, серед іншого, обговорювалися перші результати, а також проблеми, які виникли під час моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини, пропозиції щодо поліпшення методології моніторингу та рекомендації щодо форми звітів за результатами моніторингу.
    Крім того, окрема увага приділялася координації дій між громадськими організаціями, які здійснюють вказаний моніторинг, та налагодженню ефективної взаємодії між ними та центральними органами влади у виконанні Плану дій та реалізації Стратегії.

    Звіт з результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини (І квартал 2016 року) доступний для ознайомлення на офіційному веб-сайті Уповноваженого з прав людини у розділі Документи – Національна стратегія у сфері прав людини.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.