• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс підтримав першу інкубаційну програму київських міських проектів, базованих на відкритих даних

    Опубликовано: 2016-06-01 13:47:07

    31 травня у Kyiv Smart City Hub відбулась подія за участі представників Київської міської державної адміністрації, ініціативи Kyiv Smart City, Інкубатору проектів на основі відкритих даних 1991 Open Data Incubator та мера Вільнюса Ремігіюса Шімашюса.

    Це був спільний захід, з ціллю заохотити активістів та новаторів подавати свої проекти для розвитку технологій розумного міста у Києві.  У форматі панельної дискусії та обміну досвідом мер Вільнюса, представники київської влади, ініціативи Kyiv Smart City та 1991 Open Data Incubator обговорили використання відкритих даних в інфраструктурі Києва та запуск першого інкубатору міських проектів, що базуються на відкритих даних столиці. А також старт інкубаційної програми, яка дасть можливість створити проекти і сервіси, які вже восени почнуть працювати в рамках ініціативи Kyiv Smart City.

    Геннадій Пліс, перший заступник київського міського голови: “Ми підтримуємо ті ідеї, які генеруються і створюються в рамках Хабу. Адже це можливість ще краще зрозуміти те, чого потребують кияни. І наша функція тут, як влади, підтримати і допомогти у впровадженні цих проектів. В тому числі, підтримуючи всі проекти Kyiv Smart City”.

    Денис Гурський, засновник ГО IT-волонтерів “Social Boost“ та засновник 1991 Open Data Incubator: “Ті міські проекти, що створюватимуться в рамках філіалу 1991 Open Data Incubator, який буде знаходитись в Kyiv Smart City Hub, вже дуже скоро стануть невід’ємною частиною цифрової інфраструктури Києва. Ці проекти створюватимуться в тісному контакті з Kyiv Smart City та столичною владою, представники якої стануть менторами та дадуть доступ до внутрішньої інфраструктури органів влади.  Ми впевнені, що це не тільки розвиватиме приватно-державну співпрацю, але й змінить сам підхід для розвитку міських проектів, направлених на покращення життя киян”.
    Мер литовської столиці поділився досвідом впровадження smart-технологій у Вільнюсі та розповів як саме використовуються відкриті дані в міській цифровій інфраструктурі. А також як змінюється місто завдяки цим інноваціям. А також запевнив, що всебічно підтримує вектор розвитку київської влади та співпрацю з активістами та переконаний, що “розумні” проекти змінять обличчя міста до кращого.

    Ремігіюс Шімашюс, мер Вільнюса: “Нам дуже приємно, що Київ всього за рік зміг зробити так багато позитивних змін та впровадити велику кількість smart-рішень. І дуже важливо, що поступово відкриваються міські дані. Адже дуже важливо розуміти, що влада не повинна і не може нічого приховувати. Це життя міста й всі ці речі мають бути абсолютно прозорі та відкриті громадськості. І тоді у активістів та інноваторів буде можливість створювати ті рішення та сервіси, які ще краще поєднають жителів міста та тих, хто цим містом керує. Що є запорукою успішного і гармонійного розвитку“.

    Мета Kyiv Smart City Hub – надихати і консолідувати лідерів та агентів змін, збільшуючи «соціальний капітал» столиці. Та надавати їм максимум можливостей для реалізації міських проектів. І співпраця з 1991 Open Data Incubator – це новий етап їх втілення.

    Ярослава Бойко, співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City: “Киянам дуже важливо зрозуміти, що ініціатива повинна йти, в першу чергу, від вас і бажання щось змінити навколо. Ви є жителі міста. І зараз унікальний момент, коли у вас в руках є всі інструменти та можливості для того, щоб впливати на життя Києва. Головне – ваше бажання”.

    Філіал 1991 Open Data Incubator в рамках Хабу об’єднає саме ті міські проекти, що базуються на відкритих даних, і які, у перспективі, будуть частиною оновленого “цифрового” Києва. На даний момент триває відбір резидентів інкубаційної програми (подати свій проект можна за лінком http://1991.vc/programs/), який завершується 12 червня. А вже за кілька тижнів по завершенню відбору обрані команди працюватимуть над своїми проектами на території Хабу. Отримавши доступ до міських даних, підтримку влади міста та всі умови для ефективної роботи.

    Юрій Назаров, співкоординатор ініціативи Kyiv Smart City: “Вже зараз ми формуємо документ, який дасть можливість розробникам у правильному вигляді формувати запит на отримання доступу до відкритих даних міста. Та який пояснюватиме, яким чином їх можна використовувати. А широкому загалу ми розповідатимемо і пояснюватимемо, які саме дані місто може розкривати, а які ні. І що власне кияни з цих даних можуть дізнатись, використовуючи ті електронні сервіси, які вже зараз створені і працюють в рамках ініціативи Kyiv Smart City”.

    Нагадаємо, що Хаб було створено спільнотою для спільноти. Всі витрати на його будівництво (близько 1 мільйона гривень) були зібрані за допомогою краудфандингу, як на міжнародній платформі Indiegogo, так і серед активної київської громади. Загалом проект підтримало 124 особи, а 58 з них стали «громадянами» – стейкхолдерами і спільно приймають рішення щодо розвитку Kyiv Smart City Hub та тих активностей, що відбуваються в його межах. І це вперше, коли подібна структура керується колегіально.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.