• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна розвиває конкурентоспроможний ринок відновлюваних джерел енергії

    Опубликовано: 2016-05-17 14:50:13

    16 травня 2016 року у Комітеті ВРУ з питань ПЕК за участю Голови Держенергоефективності відбувся круглий стіл "Стан виконання Національного плану дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року: парламентський контроль". У фокусі дискусії - бар’єри та необхідні подальші кроки для розвитку "зеленої" енергетики в країні.
     
    Олександр Домбровський, народний депутат України, в.о. Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, звернув увагу на необхідність прискорення розвитку відновлюваної енергетики в Україні та навів статистичні дані щодо розбудови цієї сфери у провідних країнах світу, які вражають своїми масштабами. З його слів, протягом 1-го кварталу 2016 року у США введено в експлуатацію 1,5 ГВт потужностей відновлюваної енергетики. "Це стільки ж, скільки встановлено в Україні за всі роки її незалежності", - наголосив О. Домбровський.
     
    "Для нас важлива позиція Держенергоефективності, як органу влади відповідального за реалізацію Нацплану дій з відновлюваної енергетики. Адже потрібно чітко зрозуміти, в якій системі координат знаходимось, які рішення треба прийняти, щоб прискорити розвиток "зеленої" енергетики, заміщення газу, для того, щоб ми мали "чисту" калорію, чисте повітря, щоб виконували свої зовнішні зобов’язання", - підкреслив О. Домбровський.
     
    У ході виступу Сергій Савчук розповів про хід виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Він нагадав, що основна ціль Плану – досягти 11% енергії, виробленої з відновлюваних джерел, у загальному енергоспоживанні країни у 2020 році.
     
    Голова Агентства також повідомив, що реалізація Плану потребує близько 16 млрд євро інвестицій. "Залучення коштів у цю сферу означатиме для України  розвиток економіки, малого і середнього бізнесу, нові робочі місця, впровадження інноваційних екологічно чистих технологій,  енергетичну децентралізацію", - підкреслив він.
     
    "Тому сьогодні наше основне завдання – створювати конкурентоспроможний ринок, полегшувати ведення бізнесу у цій сфері, і для цього необхідно удосконалювати законодавчу базу. Наразі Держенергоефективності є ініціатором розробки низки важливих законодавчих актів. Кожен з них спрямований на зняття бар'єрів і стимулювання залучення інвестицій у відновлювану енергетику", - повідомив Голова та підкреслив, що один з основних законопроектів, розроблений за безпосередньої участі Агентства, спрямований на створення конкурентоспроможного ринку тепла з альтернативних джерел енергії. Так, пропонується встановити стимулюючий тариф на виробництво тепла з альтернативних джерел для потреб бюджетних установ та населення на рівні 90% від газового тарифу. Сергій Савчук висловив сподівання, що найближчим часом проект Закону буде розглянуто у ВРУ.
     
    Серед інших законодавчих ініціатив Держенергоефективності -  стимулювання встановлення сонячних та вітрових електричних станцій на території приватних домогосподарств; віднесення теплових насосів до обладнання, яке використовує відновлювані джерела енергії; розвиток сфери рідкого біопалива на транспорті; забезпечення використання потенціалу високоефективної когенерації; скасування вимоги щодо ведення державного реєстру виробників рідких біологічних видів палива та біогазів.
     
    Окрім цього, Агентство працює над створенням Дорожніх карт розвитку відновлюваної енергетики до 2020 року. Одну з таких карт вже розміщено на сайті Держенергоефективності для обговорення.
     
    На необхідності використання потенціалу відновлюваної енергетики в Україні акцентувала і Руслана Лижичко, народна артистка України,  громадська діячка.
     
    Учасники круглого столу дійшли згоди, що 2016 рік можна зробити роком прориву та інтенсивного розвитку відновлюваної енергетики. І для цього потрібно максимально об'єднати зусилля усіх гілок влади, експертів, профільних асоціацій.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.