• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Низку системних проблем із забезпеченням прав недієздатних людей було виявлено під час моніторингових візитів НПМ

    Опубликовано: 2016-05-10 12:26:21

    Працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з представниками громадськості здійснено 56 візитів до психіатричних/психоневрологічних лікарень.
    «Під час моніторингових візитів НПМ було виявлено проблеми, пов’язані з довгостроковим перебуванням пацієнтів у лікарні, порушенням їхніх житлових прав, права на отримання паспорта та соціальної допомоги, невиконанням опікунами недієздатних осіб своїх обов’язків та інші. У тісній взаємодії з Генеральною прокуратурою України нам вдалося почати вирішувати проблеми, які протягом багатьох років самотужки лікарні розв’язати не могли», – повідомила Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська.
    Так, монітори НПМ виявили, що під час перебування в Українській психіатричній лікарні з суворим наглядом МОЗ України (далі – УПЛСН) пацієнт Д. був знятий з реєстрації в квартирі, в якій проживав, і єдиним спадкоємцем якої є після смерті її власниці – своєї бабусі. Лікарня вживала заходів щодо поновлення його житлових прав, однак безрезультатно. За інформацією ГПУ, місцевим органом прокуратури здійснюється кримінальне провадження і накладено арешт на будь-які дії із зазначеною квартирою.
    Під час візиту до Хмельницької обласної лікарні №1 монітори НПМ засвідчили порушення майнових прав недієздатного пацієнта Ч., якому застосовані примусові заходи медичного характеру. Порушення полягало в тому, що квартира у м. Кам’янець-Подільському, співвласником якої був Ч., була продана опікуном, а придбана квартира виявилася значно меншої площі. Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою подано позов до суду щодо захисту майнових і житлових прав, порушених органом опіки і піклування і опікуном.
    «Гострою проблемою для психіатричних лікарень є паспортизація осіб, які не мають документів. Так, у відділенні з посиленим наглядом Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1 пацієнт П. був переведений з УПЛСН і вже одинадцять років він не має жодних документів. Він не отримує соціальні виплати і послуги, а також не може бути виписаний з лікарні. Усі запити лікарні до міграційних органів були марними», – зазначила представник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Катерина Чумак.
    За її словами, з метою вирішення виявленої проблеми було направлено звернення Уповноваженого з прав людини на адресу Генеральної прокуратури України. У свою чергу, ГПУ повідомила, що згідно з вимогами ст.66 ЦК України вжито заходів щодо поновлення прав пацієнта П., внаслідок яких Ярмолинецьким районним сектором ДМС України в області здійснюється процедура виготовлення йому паспорта громадянина України.
    Інший приклад – у Вінницькій обласній психіатричній лікарні №2 протягом десяти років не могли документувати пацієнта Р. Він народився на Камчатці, де і отримував свідоцтво про народження та паспорт, які були втрачені. Всі його рідні померли. Лікарня безрезультатно намагалась зібрати необхідні документи. Міграційні органи надали допомогу Р. лише після звернення Уповноваженого з прав людини. Як результат – права пацієнта Р. поновлено.
    Під час моніторингового візиту до Одеського обласного медичного центру психічного здоров’я встановлено, що 114 з 338 недієздатних пацієнтів, які тривалий час лікуються, могли бути влаштованими до інтернатів системи соціального захисту населення.
    «За інформацією облдержадміністрації, проти такого влаштування виступали опікуни пацієнтів, адже під час перебування їхнього підопічного у лікарні, навіть тривалий час, вони отримують всю його пенсію. При цьому фактично відсутній контроль за виконанням ними обов’язків опікунів. Водночас при влаштуванні підопічних до психоневрологічних установ опікуни отримуватимуть лише 25% їхніх пенсій», – наголосила Катерина Чумак.
    За повідомленням Генеральної прокуратури України, через відмову більшості опікунів влаштовувати підопічних до психоневрологічних інтернатів місцевими прокуратурами ініційовано скасування опіки таких недобросовісних опікунів.
    Взаємодія Уповноваженого з прав людини з органами прокуратури щодо захисту прав недієздатних людей триває.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.