• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС ЗАКЛИКАЄ НБУ та НОВИЙ УРЯД ПРИСКОРИТИ ДЕТІНІЗАЦІЮ ВАЛЮТНОГО РИНКУ

    Опубликовано: 2016-04-15 08:39:52

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» провела круглий стіл за участі Парламенту, АМКУ, ДФС, професійних асоціацій  фінринку. До дискусії були запрошені всі банківські асоціації та Нацбанк. Учасники заходу обговорили необхідність детінізації валютного ринку та створення конкурентних умов проведення валютно-обмінних операцій.
    В рамках зустрічі визначено фактори, що призводять до корупційних чинників та тінізації валютного ринку, стан дотримання Конституції, Угоди про асоціацією між Україною та ЄС у забезпеченні захисту конкуренції. Розглянуто правила конкуренції, запропоновані з/проектом (реєстр. № 3856 від 01.02.2016) щодо забезпечення рівних умов надання фінпослуг.
    Зауважено про функціонування нелегальних суб‘єктів, які здійснюють обмін валют без обмеження, не вимагаючи паспортних даних особи, без сплати 2% збору до ПФУ, без використання РРО, з можливістю змінювати курс протягом дня. В нерівних умовах банкам та небанківським фінустановам, що мають генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, є підконтрольними НБУ, звітують регулятору про обсяги операцій, сплачують податки і збори, дотримуються встановлених валютних обмежень та вимог фінмоніторингу, складно конкурирувати з нелегальним бізнесом.
    Така ситуація сприяє виведенню коштів із законного грошового обігу країни, зменшує надходження до Держбюджету, створює додатковий девальваційний тиск на гривню, ускладнює механізм функціонування офіційного курсу, а також наражає населення на ризики стати жертвою шахрайства і пограбувань.
    «За оцінками експертів офіційний валютний ринок звузився з 2013 р. більше ніж у 5 разів, а обсяги його тіньового сегменту сьогодні сягають понад 50%. Для детінізації валютного ринку УКБС з іншими інституціями напрацював низку заходів для повернення валютних заощаджень у банківську систему, спрощення валютних операцій для суб’єктів ЗЕД, зростання обсягу інвестицій в країну та відновлення ринкового курсоутворення, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Сподіваємося, що Нацбанк та новий Уряд дослухаються до пропозицій громадськості».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.