• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Щорічну доповідь Уповноваженого з прав людини направлено до Верховної Ради України

    Опубликовано: 2016-04-01 09:23:42

    Згідно зі статтею 18 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», протягом першого кварталу кожного року Уповноважений представляє Верховній Раді України щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та їх посадовими і службовими особами, які порушували своїми діями (бездіяльністю) права і свободи людини і громадянина, та про виявлені недоліки в законодавстві щодо захисту прав і свобод людини і громадянина.
    «Аналізуючи події, які стали визначальними для оцінки стану дотримання прав людини в 2015 році, варто згадати такі ключові виклики, як порушення права на життя, що відбувались в зв’язку із подіями на Сході України, кричущі порушення прав людини в АР Крим, збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб, значне погіршення соціально-економічних умов життя громадян України, порушення фундаментальних прав наших співгромадян, які опинилися за гратами в Російській Федерації внаслідок політичних переслідувань, викрадень, тощо», - йдеться у  вступному слові  Валерії Лутковської до Щорічної доповіді Уповноваженого за 2015 рік.
    Особливо відзначила Уповноважений з прав людини затвердження Указом Президента України визначального документу, підготовка якого об’єднала як представників державних органів, так і правозахисників, - Національної стратегії в галузі захисту прав людини, реалізація якої має об’єднати всі гілки влади України та громадянське суспільство навколо спільної мети – побудови держави, в якій права людини та основоположні свободи перебувають на першому місці.
    Валерія Лутковська переконана,  що для запобігання порушенням прав людини в майбутньому  необхідно проаналізувати і зробити висновки щодо тих подій, які викликали значний резонанс і які супроводжувались порушеннями фундаментальних прав та свобод, – це й події 31 серпня 2015 року під стінами парламенту, й кримінальні переслідування з ознаками політичного підґрунтя, і відсутність реформ в системі охорони здоров’я, що призводить до суттєвих порушень права на життя, і відмова від  перегляду основних соціально-економічних показників, що негативно впливає на життя кожного українця, і відсутність стратегічного бачення, як повернути під контроль України тимчасово окуповані АР Крим та Донбас.
    Аналіз цих та інших подій та чинників був проведений і відображений в цьому документі.
    Водночас, цьогорічну доповідь про стан дотримання прав людини та основоположних свобод відкривають теми, які дають підстави сподіватись на краще майбутнє та надію на подолання одного з суттєвих чинників порушень прав людини в нашій державі – корупції. Ці теми є визначальними при реалізації європейського вектора розвитку країни, – доступ до публічної інформації, захист персональних даних, боротьба з усіма формами дискримінації.
    «Зробивши висновки з минулорічного досвіду, ми маємо рухатись до мети, якої прагнуть українці, – рівень захисту прав людини має відповідати європейським стандартам. Запорукою успіху на цьому шляху має стати поєднання зусиль громадянського суспільства та влади з метою забезпечення досягнення кращого рівня життя, заснованого на повазі до гідності, прав і свобод людини», - наголошує Валерія Лутковська.
    Уповноважений з прав людини висловила сподівання, що висновки і рекомендації, підготовлені у тісній співпраці з представниками громадянського суспільства, стануть підґрунтям для подальших дій задля утвердження прав та свобод  людини в Україні.    
    З повним текстом Щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні» за  2015 рік можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Уповноваженого.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.