• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Моніторинг установ для дітей в Харківської області засвідчив успіхи їхніх вихованців

    Опубликовано: 2016-03-29 08:36:50

    Представниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму спільно із громадськими моніторами були здійснені моніторингові візити до Богодухівського дитячого будинку-інтернату та Богодухівського спеціального навчально-виховного комплексу Харківської обласної ради для дітей з вадами розумового та фізичного розвитку.
    Під час візитів вивчалися умови перебування дітей в цих установах, стан додержання їх прав на медико-соціальну реабілітацію, освіту, змістовне дозвілля тощо.
    У дитячому будинку-інтернаті розробляють індивідуальні програми розвитку дітей із інвалідністю. Моніторингова група переконалася, що заняття проводяться, і діти із задоволенням беруть в них участь. Заняття спрямовані на розвиток комунікативних навичок, моторної вправності, пізнавальних функцій, самообслуговування, суспільної поведінки.
    Є в установі і молодіжне відділення. Кімнати розфарбовані у різні кольори, в них по-домашньому затишно. Підопічні мають можливість переглядати телепередачі, чаювати, слухати музику. Реалізується пілотний проект «Право на любов», завдяки якому дорослі дівчата отримують знання про різноманітні аспекти людських стосунків, вчаться правилам спілкування в соціумі.
    У спеціальному навчально-виховному комплексі акцент робиться на професійну підготовку вихованців. Окрім занять за обов’язковою програмою в закладі організовано професійно-трудове навчання дітей-сиріт на засадах системної предметно-практичної діяльності у поєднанні з комплексною реабілітацією. Уроки проводяться з використанням сучасних мультимедійних засобів навчання, де діти опановують ази роботи з комп'ютером. Випускники груп професійно-технічної підготовки отримують професії «Плодоовочівник» і «Тваринник», «Квітникар» і «Озеленювач».
    Водночас моніторами під час візиту було виявлені недоліки. У дитячому будинку-інтернаті існує проблема з доступом важкохворих дітей до свіжого повітря. Потребує капітального ремонту приміщення пральні.
    У спеціальному навчально-виховному комплексі діти виконували домашні завдання при недостатньому штучному освітленні. На думку моніторів, є також проблема з вільним доступом дітей до душових кімнат. Під час візиту в душових не було світла. Водночас, слід зауважити, що протягом двох днів після візиту у закладі були встановлені додаткові електричні лампи  та перегородки в санітарній кімнаті.
    За результатами моніторингових візитів буде підготовлено акти реагування Уповноваженого з прав людини України до Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України та обласної державної адміністрації.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.