• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Український бізнес готовий разом долати економічну кризу в країні та закликає парламент до співпраці

    Опубликовано: 2016-03-22 09:22:14

    Попри відсутність суттєвих позитивних зрушень в соціально-економічному становищі країни та визнання незадовільною діяльності уряду щодо подолання кризи,  парламентарі так і не розглянули важливі для суспільства і економіки питання. Ділова спільнота стурбована тим, що найактуальніші проблеми  подолання політичної кризи, переформатування уряду, втілення вкрай потрібних антикризових соціально-економічних заходів залишилися поза увагою народних обранців та відтерміновані  на незрозумілий термін. На переконання підприємців, запасу часу в державі для такої невизначеності не лишилося, й буквально кричущими залишаються  проблеми  зростання якості взаємодії законодавчої та виконавчої влади, прийняття економічної доктрини на найближчі роки, стабілізації національної валюти, залучення інвестицій для прискореної модернізації виробництва у різних галузях, зокрема – машинобудування тощо. Про це йшлося на Українському форумі бізнесу (УФБ), що відбувся днями в столиці, та об’єднав навколо себе провідні національні ділові організації та близько тисячі представників бізнесового та громадського середовища.
    «Пленарний тиждень у парламенті вкотре завершився повною невизначеністю, що є неприпустимим з огляду проблем в економіці, діяльності уряду, комунікаціях останнього із Верховною Радою. На даний момент є ціла низка питань, над якими потрібно інтенсивно працювати, на що і звертає увагу бізнес та пропонує владі спільні дієві рішення. Мова йде про зупинення тенденцій деіндустріалізації в країні, розвиток експортних можливостей (не лише сировинних), стабілізації національної валюти, подолання «корупційної ренти» та адміністративного тиску на бізнес, що не дозволяє розвиватися останньому, погіршує і без того негативні показники нашої економіки (входить в п’ятірку гірших у світі, ВВП на рівні 2005 року, показник інфляції за 2015 рік – майже 43%)», – відзначає президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.
    Вітчизняні підприємці, промисловці відзначають, що наразі економіка Україна має лише половину того, що в неї було у 1991 році – на початку незалежності. Сьогодні же держава із потужним промисловим, сільськогосподарським, інноваційним потенціалом є однією із найбідніших країн світу за рівнем ВВП на душу населення (менше 2 тис. доларів США), що можна порівняти  із показниками найбільш бідних країн Африки.
    Окрім цілком об’єктивних причин – російської агресії на Сході, глибокої та затяжної соціально-економічної кризи,  падіння цін на міжнародних сировинних  ринках та зниження темпів росту світової економіки  – істотно на ситуацію в країні, на думку учасників УФБ, впливає падіння якості рішень державного менеджменту, браку відповідальності, прозорої кадрової політики у владі та консервація системної корупції.
    «Тому український бізнес, представлений  масштабними діловими об’єднаннями, підприємцями та власниками,  громадські організації заявили про свою готовність взяти на себе відповідальність та започаткувати спільні із владою дії щодо побудови нової моделі економіки України на засадах діалогу та відповідальної співпраці», – підкреслив Анатолій Кінах.
    Задля цього  учасники форуму спільно напрацювали План невідкладних заходів щодо подолання надзвичайної ситуації в економіці України, що має лягти в основу діяльності уряду на найближчі 2 роки. Він буде направлений вищому керівництву держави, парламенту.
    Вже утворена Стратегічна рада форуму – інтелектуальний майданчик, який готує  план невідкладних антикризових заходів, представлятиме позицію бізнес-кіл  у роботі з народними депутатами,  усіма гілками влади, громадянським суспільством.
    Також було прийнято рішення про створення регіональних майданчиків УФБ із залученням якнайширших бізнесових та суспільних кіл – адже процес розвитку країни повинен залучати якомога більшу частину українського суспільства.
    Окрім іншого, Форум ухвалив рішення запропонувати ВРУ підписати меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між фракціями політичних партій та депутатськими групами у парламенті. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.