• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС допомагає Україні реформувати ринок електроенергії

    Опубликовано: 2016-03-15 08:35:05

    14 березня ЄС започаткував новий дворічний проект Твіннінг, який допоможе Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), створити конкурентний, ефективний і сталий ринок електроенергії. За допомогою дотримання належного регулювання ринку електроенергії, найбільш вразливі споживачі будуть краще захищені, і всі українські споживачі отримають переваги.

    Ключове положення 3-го пакету енергетичного законодавства ЄС забезпечує належне регулювання конкуренції на ринку електроенергії, пропонуючи найкращу пропозицію для споживачів. Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати Директиву 2009/72/EC в енергетичному секторі відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Договору про створення Енергетичного Співтовариства. Завдяки нещодавно розпочатому проекту Твіннінг, ЄС підтримуватиме рух  України в напрямку створення кращого регулювання на ринку електроенергії. В рамках проекту також будуть розглядатися питання, які стосуються прав споживачів електроенергії. Це включатиме в себе аспекти, що стосуються механізму виконання суспільних зобов’язань в електропостачанні (public service obligation), вільного вибору постачальників електроенергії та доступу до інформації для споживачів. Проект буде реалізовуватися з використанням досвіду Словацької Республіки, а також досвіду інших держав-членів ЄС та Агентства співробітництва регуляторів енергетики Європейського Союзу.

    Посол ЄС в Україні Ян Томбінські наголосив: "Реформа ринку електроенергії є одним з ключових кроків, які Україна повинна зробити. Це не тому, що країна взяла на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію, а в інтересах громадян України. Цю реформу буде важко здійснити без сильного і незалежного органу регулювання енергетики, роль якого повинна полягати не тільки в сприянні розвитку конкуренції, а й в захисті споживачів. У зв'язку з цим, прийняття нового закону про ринок електроенергії, а також закону про регулятор в секторі енергетики є необхідними початковими кроками. ЄС ще раз закликає українську владу не відкладати прийняття цього важливого законодавства". Ян Томбінські також додав, що ЄС постійно підтримує Україну на її шляху комплексних реформ, і що цей проект є важливою частиною великого пакету допомоги.

    "Цей проект Твіннінг допоможе нам знайти найкращі рішення для поточної реформи ринку електроенергії. Питання пов'язані з виконанням суспільних зобов'язань та щодо ролі регулятора у захисті прав споживачів електроенергії є частиною пріоритетних напрямків нашої співпраці з колегами від словацького Офісу Регулювання Мережевої Енергії", сказав Дмитро Вовк, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

    Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні, Юрай Сівачек висловив упевненість в тому, що досвід Словаччини, а також інших держав-членів ЄС Вишеградської групи (Чехії, Угорщини і Польщі) буде корисним для українських колег в рамках реформування ринку електроенергії.

    Довідкова інформація: Проекти Твіннінг, які фінансуються ЄС, об’єднують українські державні органи та органи держав-членів ЄС для обміну досвідом та найкращими практиками в роботі щодо впровадження узгоджених реформ з 2007 року.

    Цей проект Твіннінг буде реалізований в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з використанням досвіду Словацької Республіки, а також досвіду інших держав-членів ЄС. Також в рамках проекту передбачено тісну співпрацю з Агентством зі співробітництва регуляторів енергетики (ACER).

    Бюджет проекту складає 1,6 млн євро і тривалість проекту становить 24 місяці. Повна назва проекту "Підтримка Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в процесі реформування ринку електроенергії". Партнер проекту з країни-члена ЄС - Офіс Регулювання Мережевої Енергії (RONI, Словаччина).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.